Companii

Companiile americane: „Creşterea TVA este un semnal foarte neinspirat pentru investitori”

30.06.2010, 10:43 43

Reprezentanţii ambasadei Statelor Unite ale Americii,consultanţii şi directorii companiilor americane cu activităţi înRomânia apreciază că majorarea TVA la 24% şi impunerea rapidă amodificării creează un mediu economic instabil şi ar putea speriainvestitorii străini. Totodată, aceştia apreciază că termenul decirca 1 săptămână, disponibil pentru implementarea noii cote de TVAeste prea scurt.


"Responsabilitatea autorităţilor din România este să păstrezeRomânia competitivă. Creşterea TVA la 24% este un semnal foarteneinspirat pentru investitori iar impactul economic nu estepozitiv", declarat Blair LaBarge, consilier economic la AmbasadaSUA în România, în cadrul evenimentului American Business Forum,organizat de Business Review. El a adăugat că România are potenţialde creştere în toate sectoarele economice însă volumulinvestiţiilor americane pe plan local depind de capacitateaguvernului de a menţine sau de a ridica atractivitateainvestiţională, unul din punctele de lucru fiind parteneriatelepublic private.
"Din cauză că Guvernul nu a pus la punct legislaţia PPP-urilor,cred că mulţi investitori îşi îngheaţă investiţiile", a declaratLaBarge.

Potrivit reprezentanţilor ambasadei SUA, investiţiile directeale companiilor americane ajung la 1,5 miliarde de dolari, în timpce investiţiile totale, derulate în România prin diviziile europeneale acestor companii, ajung la mai mult de 10 miliarde de dolari.Potrivit lui LaBarge, în 2009 valoarea investiţiilor a ajuns la 0,5miliarde de dolari şi au vizat în principal sectoare economiceprecum industria auto, IT sau sectorul de energie.

Creşterea TVA va influenţa consumul

Brian Arnold, partner tax and legal service la PwC Romania,apreciază că măsura de creştere a TVA nu a fost surprinzătoare, dinmoment ce reducerea pensiilor nu era acceptată de către FMI, şi vaavea un impact negativ asupra consumului local şi acomportamentului consumatorului.

"Este surprinzător şi termenul rapid de aplicare a acesteidecizii. O săptămână. Sistemele IT şi de facturare trebuie în acesttimp să fie updatate. Schimbările de taxe peste noapte creează unmediu instabil şi probleme pentru companii", a declarat Arnold.

El a apeciat că majorarea TVA va îngreuna activitatea unorbusinessuri locale, care vor necesita cresteri de capital. Laaceastă piedică, potrivit PwC, se adaugă şi impozitul pe castiguldin bunuri de capital, pe dobanzi sau pe dividende şi rambursareadeficitară a TVA către companii.

În acest context ministrul finanţelor, Sebastian Vlădescu, aanunţat că Guvernul ar putea cere FMI a patra derogare de la platadatoriilor către companii, deoarece în primul semestru nu s-aufăcut progrese privind reducerea nivelului arieratelor statuluicătre firme.

"Un lucru bun este cota unică de impozitare, de 16%, undeRomânia stă mai bine decât SUA. Sperăm că nu va fi crescută.România nuar eînsă un sistem transparent de taxe şi sperăm căRomânia va adipta o strategie a taxelor care va face ţara atractivădin punct de vedere investiţional", a spus Arnold.

Riscul actual poate fi bun pentru România

Louis Coomans, CEO al companiei de consultanţă Marsch în Europade Est, a declarat că în conjunctura economică actuală România arputea avea de beneficiat şi depinde de autorităţi să influenţezeaspectul investiţional naţional, ca adaos la piaţa de consum local,care este principalul atu.

"România nu este în grupul ţărilor cu probleme. Are o piaţăinternă de consum destul de mare, care ţine consumul la un nivelacceptabil", a spus Coomans. El a amintit şi de companiile deoutsourcing de servicii care se extind în Europa de Est, după ce autestat pieţa indiană sau asiatică şi nu au putut adapta acolomodelul de business. "Aici România ar putea beneficia şi trebuie sălucreze în următorii ani. Aud tot mai des de companii de serviciicare nu au succes în India şi se întorc în CEE. România are forţăde muncă foarte bine calificată pentru acest sector", a spusCoomans.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO