Companii

Companiile au închiriat 85.000 mp birouri în primul trimestru. O treime din suprafaţă a fost „cerere nouă“

În T1, Oracle a închiriat 10.400 de metri pătraţi în clădirea SkyTower din zona Barbu Văcărescu din Bucureşti. Foto: Silviu Matei

În T1, Oracle a închiriat 10.400 de metri pătraţi în clădirea SkyTower din zona Barbu Văcărescu din Bucureşti. Foto: Silviu Matei

Autor: Cristina Cuncea

15.04.2015, 00:00 574

Companiile au închiriat în primul trimestru spaţii de birouri totalizând aproape 85.000 metri pătraţi (mp), din care aproape 75% în Bucureşti, în creştere cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor transmise de firma de consultanţă imobiliară Esop la solicitarea MEDIAFAX.

În primele trei luni ale anului, în Bucureşti au fost încheiate contracte pentru 63.218 metri pătraţi de spaţii de birouri, în uşoară creştere faţă de 62.562 metri pătraţi în acelaşi interval din 2014. În provincie, suprafaţa tranzacţionată aproape s-a dublat, de la 10.957 metri pătraţi la 21.782 metri pătraţi.

Împărţirea pe tipuri de tranzacţii arată o pondere superioară a contractelor de renegociere şi relocare - circa 47.200 metri pătraţi, respectiv 55% din total, în detrimentul extinderilor şi cererii noi, care au cumulat 37.779 metri pătraţi.

"Patru din primele zece cele mai mari tranzacţii realizate în 2015 în România au fost semnate pentru spaţii de birouri din oraşe în afara Capitalei. Şi la nivelul companiei ESOP există o cerere în creştere de acest gen, brokerii noştri realizând una din primele cinci tranzacţii ca mărime din 2015, cu o suprafaţă de 3.800 metri pătraţi, într-o clădire de clasă A din Timişoara şi mai avem în diverse faze de negociere alte cinci tranzacţii în afara Capitalei", a declarat Alexandru Petrescu, managing partner Esop Consulting l CORFAC International.

Altă tendinţă remarcată de consultanţii Esop este şi faptul că aproape o treime din suprafaţă totală de birouri închiriată în primul trimestru a fost de tip new demand, adică o cerere nouă pe piaţă, fie ca o extindere de spaţii ale unor mari companii, fie ca o nouă cerere venită din partea unor firme care s-au înfiinţat în această perioadă, fenomen care indică că există o încredere în viitor la nivelul mediului de afaceri.

Printre cele mai importante tranzacţii încheiata în perioada analizată se numără închirierea de către Oracle a 10.400 de metri pătraţi în clădirea SkyTower din zona Barbu Văcărescu din Bucureşti şi a 6.500 de metri pătraţi în Green Court Bucharest de către Carrefour. Celelalte tranzacţii nu au depăşit 2.000 de metri pătraţi fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO