Companii

Companiile au renunţat la aproape un milion de salariaţi de la începutul crizei

Companiile au renunţat la aproape un milion de...

Autor: Cristina Roşca

06.07.2016, 00:07 11262

Numărul de angajaţi din economie continuă să scadă deşi majoritatea industriilor au început să îşi revină şi economia postează una dintre cele mai mari creşteri economice din Europa.

La finalul anului trecut în economia locală mai erau angajaţi 3,88 milioane de oameni, cu aproape 900.000 mai puţini decât în 2009, cel mai bun an din punctul de vedere al numărului de salariaţi. De altfel, 2008 (ultimul an de boom economic) şi 2009 (primul an de criză, când încă firmele se repliau) au fost cei mai buni ani pentru piaţa muncii în contextul în care investiţii importante încă se inaugurau, blocuri şi sedii de birouri se ridicau văzând cu ochii, iar în comerţ branduri noi „atacau“ România. Venirea crizei însă a însemnat blocarea unor proiecte, îngheţarea unor investiţii şi închiderea unor magazine, ceea ce s-a tradus prin reducerea numărului de salariaţi.

Şi anul trecut numărul total de salariaţi din economie a continuat să scadă, însă ritmul a încetinit, anul trecut pierderea fiind de circa 10.000 de oameni, potrivit calculelor ZF pe baza datelor Ministerului de Finanţe. Prin comparaţie, în 2010 numărul de salariaţi a scăzut cu aproape jumătate de milion.

Comerţul cu amănuntul, construcţiile şi publicitatea sunt principalii perdanţi, responsabili pentru aproape o treime dintre locurile de muncă dispărute.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO