Companiile de stat au datorii de 20% din total şi contribuie cu doar 5% la cifra de afaceri totală

17 sep 2014 Autor: Claudia Medrega

Cele 1.086 de companii cu capital majoritar de stat care au făcut raportări la Ministerul Finanţelor au avut anul trecut o contribuţie de mai puţin de 5% la cifra de afaceri totală din economie, dar restanţele accumulate de aceste firme au ajuns la aproximativ 20% din totalul arieratelor de 112,7 mil. lei, potrivit datelor Consiliului Fiscal.

Companiile de stat au cele mai mari datorii la buget, în timp ce în cazul firmelor private majoritatea arieratelor sunt la furnizori, urmate de restanţe la bănci sau la buget.

Datoriile totale ale companiilor private au ajuns anul trecut la aproximativ 90 mld. lei, nivel aproape dublu faţă de 2008, iar arieratele firmelor de stat au avansat de la 17 mld. lei în 2008, la 22 mld. lei în 2013, după cum reiese din statisticile Consiliului Fiscal.

Volumul arieratelor companiilor de stat în raport cu cifra de afaceri pe care o generează este mult mai mare decât la firmele private, apropiindu-se de 50%. Arieratele sunt împrumuturi sau datorii băneşti care au devenit restante în urma nerespectării condiţiilor contractuale, incluzând datorii către buget, bănci, furnizori sau alţi creditori.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- situţia firmelor private: sumele restante la bănci, datoriile acumulate la bugetul general consolidat, valoarea arieratelor către furnizori

- analiză comparativă a arieratelor acumulate de companiile de stat vs, cele private; ponderea arieratelor companiilor de stat in totalul arieratelor din economie 

- detalii din raportul Con­siliului Fiscal 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 17.09.2014

 
Cuvinte cheie:
Companii de stat
, datorii
, arierate
, cifra de afaceri
, restante
, consiliul fiscal
, contributie
, ministerul finantelor
, furnizori
, buget
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide