Companii

Companiile farma cheltuiesc 200 mil. euro pentru studii clinice în România

Companiile farma cheltuiesc 200 mil. euro pentru studii clinice în România

Foto: Shutterstock

Autor: Ioana David

15.10.2012, 12:28 289

Companiile de medicamente cheltuiesc anual aproximativ 200 mil. euro pentru studii clinice în România, dintr-un total de 27,7 mld. euro pe care giganţii farma îl alocă pentru cercetare - dezvoltare în Europa, arată datele EFPIA (European Federation pf Pharmaceutical Industries and Associations), care grupează firmele de medicamente originale din Europa. Studiile clinice sunt testele pe care companiile le fac pentru a vedea cum reacţionează pacienţii înainte de a pune un produs pe piaţă, iar pacienţii înrolaţi în aceste studii nu plătesc contravaloarea tratamentului.

"Potenţialul este dublu în România din punctul de vedere al studiilor clinice", a spus Dan Zaharescu, directorul executiv al ARPIM (Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente).

Cheltuielile companiilor cu cercetarea-dezvoltarea includ atât costurile pentru descoperirea şi producţia unui medicament, cât şi toate costurile pentru punerea acestuia pe piaţă. În România, giganţii farma derulează doar studii clinice, niciunul neavând capacităţi proprii de producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO