Companii

Companiile locale încearcă decuplarea pe cont propriu de tensiunile externe

Companiile locale încearcă decuplarea pe cont propriu de tensiunile externe
15.09.2011, 00:09 1008

Oamenii de afaceri au decis după doi ani de recesiune şi sub "ame­ninţarea" unei noi furtuni în Europa să nu mai aştepte vremuri mai bune, ci să acţioneze pentru a-şi majora afacerile şi pentru a profita de oportunităţile create de criză.

"În loc să stăm să ne uităm la ştirile negative mai bine muncim. Eu asta am făcut în criză, am muncit ca să construiesc ceva, am dezvoltat proiecte chiar dacă piaţa era în cădere", a declarat George Copos, proprietarul grupului Ana Holding, cu afaceri în turism, panificaţie, imobiliare, motoare electrice. Copos a început şi o campanie de recrutări pentru hotelurile de la munte şi din Capitală. "După investiţiile pe care le-am făcut, acum angajăm personal".

Pentru că lumea din business nu a mai aşteptat să vină "de sus" rezolvarea şi ieşirea din criză, economia s-a oprit din cădere şi a început să-şi revină uşor. Vestea pozitivă este că există o decuplare între nivelul macro şi microeconomic.

Dacă preşedintele Băsescu ne îndeamnă să ne rugăm pentru că vine criza europeană peste noi, undeva în această ţară există un antreprenor sau o companie care mai face un loc de muncă, mai cum­pără un echipament, mai găseşte un magazin în care să-şi vândă produsul, înainte să se ducă la biserică să se roage, alături de preşedinte.

Astfel, mai importante decât datele statistice privind indicatorii macro sau ştirile privind o posibilă intrare în default a Greciei devin informaţiile venite direct de la companii care au demarat campanii de recrutare.

La Braşov, de exemplu, un producător auto (Preh) care a câştigat recent un contract cu BMW, spune că va angaja 200 de oameni pentru a putea susţine creşterea producţiei. Lui i se adaugă o firmă mai mică de construcţii din judeţul Alba care a angajat 100 de oameni şi continuă recrutările, o companie IT din Cluj care are în plan să angajeze 350 de oameni, dar şi giganţi precum IBM, Oracle sau Ericsson care au pus România pe lista de opţiuni pentru deschiderea unor centre cu câteva mii de angajaţi.

Un studiu al companiei Manpower, cu activităţi în domeniul resurselor umane, arată că una din cinci companii va continua să facă noi angajări în ultimele trei luni ale anului. Previziunile celor peste 760 de angajatori participanţi la cercetare sunt mult mai optimiste faţă de anii anteriori, când susţineau că vor face mai multe concedieri decât angajări.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO