Companii

Companiile, preţurile şi promovarea medicamentelor, analizate de Concurenţă

Autor: Ioana David

04.04.2011, 23:52 550

Consiliul Concurenţei (CC) a finalizat un raport despre piaţa demedicamente în care analizează principalii jucători, atât dinproducţie, import, cât şi în distribuţie, dar şi concurenţa înaceastă industrie.

De asemenea, raportul cuprinde analize comparative alepreţurilor medicamentelor din România şi mai multe state europene,precum şi recomandări în ceea ce priveşte promovarea în domeniulfarmaceutic.

20 de companii au 78% din piaţă

"Deşi pe piaţa românească activează un număr important deactori, tendinţa acestei pieţe în ultimii ani a fost una deconcentrare, primele 20 de companii controlând aproximativ 78% dinpiaţă. Această concentrare s-a datorat în principal operaţiunilorde fuziuni şi achiziţii realizate la nivel internaţional decompaniile care activează pe piaţa farmaceutică, dintre care celemai importante au fost achiziţia Zentiva de către Sanofi- Aventis,achiziţia Wyeth de către Pfizer şi achiziţia Solvay de către grupulAbbott", se arată în raportul publicat pe site-ul CC.

Analiza, care are în total 228 de pagini, ia în calcul şi celemai vândute 50 de medicamente din România. Pentru segmentul depiaţă pe care fiecare produs activează, sunt făcute alte analizelegate în principal de cota de piaţă şi numărul produselor, numărulde producători, valoarea pieţei, însă nu toate aceste date suntfăcute publice, pentru majo­ritatea fiind lăsat loc liber acolounde ar fi trebuit să fie cifrele.

CC compară şi preţul medicamentelor care se eliberează pe bazăde prescripţie din România cu cele din Austria, Cehia şi Ungaria.Pe piaţa locală, preţul medicamentelor se cal­cu­lează de cătreMinisterul Sănătăţii prin raportarea la pre­ţurile din alte state,iar apoi se fixează un nivel sub cel minim.

"Preţurile cu amănuntul practicate în Austria, în cazul celor 28produse pentru care au existat date, sunt superioare pre­ţurilorpracticate în România, diferenţa de preţ ajungând până la 146% încazul medicamentului Plavix", se arată în ra­portul CC.

În general, cele mai multe preţuri din exemplele instituţieisunt mai mici în România faţă de alte state, însă există şi câte­vaexcepţii, aşa cum se întâmplă în cazul Zyprexa (10 mg 28 deunităţi) care este mai ieftin în Ungaria. Totodată CC, comparăsistemul listelor gratuite şi com­pensate din România cu cele dinstate precum Belgia sau Ungaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO