Companii

Companiile străine se revoltă: Companiile au nevoie de un mediu economic stabil, de stabilitate juridică, de o infrastructură bine dezvoltată şi un sistem educaţional funcţional

Companiile străine se revoltă: Companiile au nevoie de...

Autor: Departamentul Economic

30.08.2017, 13:38 3807

Aceasta este concluzia unui chestionar de conjunctură, realizat de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, alături de alte 15 state din Europa Centrală şi de Est (ECE).

Situaţia economică actuală şi situaţia propriei firme s-au îmbunătăţit uşor faţă de anul trecut, iar România se situează la aceste capitole uşor peste media celorlalte state din regiune, reiese din chestionar.

Companiile sunt mai puţin optimiste, însă, în privinţa perspectivelor economiei româneşti şi a aşteptărilor legate de propria afacere. Legat de investiţii, 37% dintre companiile germane, mai puţine decât anul trecut (45%) declară că vor face noi investiţii, în schimb peste jumătate din cei chestionaţi susţin că vor creşte numărul de angajaţi (2017: 54%, 2016: 48%). Mai mult de jumătate din cele 120 de companii cu capital german chestionate apreciază situaţia din branşa lor ca fiind neschimbată faţă de anul trecut, iar 14% consideră că aceasta s-a înrăutăţit.

Condiţiile-cadru politico-economice s-au îmbunătăţit în unele aspecte, altele însă necesită în continuare îmbunătăţiri urgente. Mai ales în ce priveşte combaterea corupţiei, unde România a înregistrat progrese în ultimii doi ani, se înregistrează un regres semnificativ. Companiile germane sunt de asemenea foarte nemulţumite de stabilitatea juridică, fiind deosebit de îngrijorate de măsurile fiscale preconizate pentru acest an, de administraţia publică, dar mai ales de infrastructură. Ca şi în celelalte state din ECE o problemă o constituie şi lipsa personalului calificat.

Domeniul infrastructurii, care cuprinde transporturi, comunicaţii şi energie, este apreciat şi anul acesta negativ, România păstrându-şi ultima poziţie în regiune. 60% din cei chestionaţi sunt nemulţumiţi sau foarte nemulţumiţi. Infrastructura rutieră trebuie urgent extinsă şi modernizată, fiind un mare impediment în luarea deciziilor investiţionale.

În ce priveşte predictibilitatea politicilor economice, a crescut uşor numărul companiilor germane nemulţumite la acest capitol anul acesta faţă de anul trecut (2017: 47%, 2016: 42%), România situându-se pe penultimul loc, înainte de Bosnia-Herţegovina. Este deci absolut necesară o îmbunătăţire în acest sens, acest lucru reiese şi din aprecierea negativă a companiilor la adresa actualului Guvern: 63% din companiile chestionate sunt foarte nemulţumite de activitatea actualului Executiv.

Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană (AHK România) a fost înfiinţată în septembrie 2002 şi numără în prezent peste 550 de firme membre.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO