Companii

„Companiile sunt dispuse să plătească cu 30% mai mult pentru a scăpa din Pipera“

Mădălina Cojocaru, head of office department în cadrul firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox

Mădălina Cojocaru, head of office department în cadrul firmei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox

28.06.2010, 23:35 577

Consultanţii imobiliari apreciază că "înainte să fie mai bine,va fi mai rău" în piaţa de birouri din zona Pipera-Tunari, unde nuse poate ajunge cu metroul, iar traficul rutier este dificil, întimp ce pietonii nu au nici măcar un trotuar pentru a veni cătrestaţia de metrou de pe bulevardul Dimitrie Pompei.

În zonă îşi au închiriate birouri firme importante, precumCoca-Cola, Ford (Global City), Vodafone (North Center) sau Metro(Twin Towers Barba Center), care sunt nevoite să pună microbuze ladispoziţia angajaţilor pentru a ajunge mai uşor la birou.

Chiar şi aşa, birouri de zeci de mii de metri pătraţi sunt încăgoale, iar un alt proiect de mari dimensiuni - Swan Office Park -ar trebui finalizat până la sfârşitul acestui an.

"Din discuţiile avute cu chiriaşii, este puţin probabil să aibăloc o revenire a pieţei de birouri din Pipera. Multe companii vorsă plece din zonă din cauza infrastructurii. Sunt în Pipera o seriede chiriaşi din farma sau servicii al căror profil nu se potriveştezonei, dar au intrat pe piaţă când birourile din centru aveaufoarte puţine spaţii disponibile şi au fost nevoiţi să închiriezeîn Pipera. Acum caută clădiri mai în centru", spune MădălinaCojocaru, head of office department în cadrul firmei de consultanţăimobiliară DTZ Echinox.

Pentru o perioadă, şi Oracle a avut închiriat un spaţiu înPipera, dar a renunţat la el anul trecut, când a mai preluat unspaţiu în proiectul Floreasca Business Park, în apropierea OracleTower.

"Nu se ajunge foarte uşor în Pipera-Tunari. Eu fac destul demult naveta de la sediul din Charles de Gaulle la cel din Pipera şicum nu am maşină, de cele mai multe ori iau metroul şi apoi încercsă mă sincronizez cu microbuzele puse la dispoziţie de companie,conform unui program cunoscut de noi toţi. Când nu mă sincronizezcu microbuzul, de cele mai multe ori trebuie să iau un taxi pentrua putea ajunge şi fac cam o jumătate de oră", spune Teodora B., unangajat al Vodafone. Operatorul de telefonie mobilă a pus ladispoziţia angajaţilor maşini care fac naveta între clădirea debirouri şi staţia de metrou Pipera la intervale cuprinse între 15minute şi o oră, în funcţie de oră - mai des dimineaţa şi mai rarla amiază.

Pipera are în continuare avantajul costurilor mai mici, chiriilefiind negociate în jur de 8-10 euro/metrul pătrat lunar.

"Nu mai contează preţul mic, deşi în zonă au fost construiteclădiri bune din punct de vedere tehnic, cu spaţii mari pe etaj,fără forme ciudate şi cu o bună eficienţă energetică. Dar estefoarte greu să ajungi în zonă, nu sunt trotuare pe care să poţimerge civilizat, nu poţi pleca la orice oră în oraş. Sunt companiicare ar fi dispuse să plătească cu 30% mai mult să se mute mai încentru", mai spune consultantul.

Potrivit datelor DTZ Echinox, nivelul închirierilor de spaţii debirouri a crescut cu circa 40% în prima jumătate a acestui an,companiile preluând spaţii cu o suprafaţă de aproape 80.000 demetri pătraţi.

Două dintre cele mai mari trei contracte au fost pentrubusinessuri noi, respectiv spitalul din zona Piaţa Victorieirealizat de Sanador şi afacerea Mic.ro cu mini-marketuri a lui DinuPatriciu, în timp ce Rompetrol s-a consolidat într-un turn dinproiectul City Gate, aflat în Piaţa Presei Libere. Ritmul dedezvoltare al unor afaceri noi nu ţine însă pasul cu cel în caresunt finalizate noi clădiri de birouri, astfel că rata de neocupareva continua să crească în acest an.

"Sunt semne că România continuă să fie targetată pentrustart-up-uri, dar nu la fel ca în 2007-2008. Rata de neocupare arputea creşte până la 20% spre sfârşitul anului, ca urmare afinalizării unor noi proiecte", mai spune Cojocaru, care lucreazăde aproape patru ani în cadrul DTZ Echinox, în ultimii doi anicoordonând departamentul de birouri.

La creşterea gradului de neocupare vor contribui în primul rândproiectele livrate în zona de nord a oraşului, în timp ce în zonacentrală clădirile în curs de finalizare au, în general, semnatecontracte de preînchiriere. Din cauza faptului că la nivelulCapitalei sunt disponibile spaţii cu o suprafaţă de aproape 300.000mp de birouri, dezvoltarea unor alte proiecte în această perioadăeste puţin probabilă.

"Proiectele importante de dezvoltare sunt «pe hold», ca urmare acerinţelor băncilor de atingere a unui nivel de preînchiriere de40-50% a proiectelor şi a faptului că în prezent chiriaşii nu maivor să semneze contracte de închiriere cu doi ani înainte definalizarea clădirii. Anul viitor ar putea începe să se uite dinnou după alte proiecte, pe măsură ce spaţiile bune vor fi dejaocupate."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO