Companii

Concurenţa investighează procesatori de lapte cu afaceri cumulate de peste 600 mil. euro pentru posibile întelegeri. Fermierii români vând cel mai ieftin lapte din UE

Concurenţa investighează procesatori de lapte cu...

Autor: Gabriel Razi

18.07.2013, 12:42 697

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie privind posibila întelegere pe piaţa colectării de lapte, procesării şi comercializării între 14 jucători din această industrie care sunt membri ai Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL). Companiile vizate de această investigaţie au afaceri cumulate de peste 600 de milioane de euro şi riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri.

“Legea concurenţei interzice orice întelegeri exprese sau tacite între agenţii economici ori asociaţiile de agenţi economici, care au ca obiect sau au ca efect denaturarea concurenţei pe o anumită piaţă”, se arată într-un anunţ al Consiliului Concurenţei.

Membrii APRIl care au fost inspectaţi de Consiliul Concurenţei sunt Albalact, Covalact, Danone, Frieslandcampina, Almera International, Dorna Lactate, Hochland, Lactate Natura, Napolact, Lactag, Lacto-Solomonescu, Teletext, Unicarm şi Unilact Transilvania.

În trecut, crescătorii de animale au acuzat în mai multe rânduri procesatorii că pun presiune pe preţul laptelui şi că acţionează în mod concertat în piaţă. De altfel, şi Daniel Constantin, ministrul agriculturii, şi-a anunţat în mai multe rânduri intenţia de a lua măsuri pentru a echilibra raportul de forţe din companiile procesatoare şi fermieri.

Până în prezent procesatorii s-au mulţumit să declare public că preţurile oferite fermierilor sunt dependente de cerere, ofertă şi de variaţiile sezoniere.

Datele statistice arată însă că la poarta fermei preţul obţinut de agricultori este cel mai mic din Uniunea Europeană. Pentru 100 de kilogram de lapte, fermierii au încasat în medie în 2012 circa 25 euro, cu două treimi sub preţul din Grecia sau Finlanda.

Şeptelul de bovine din România a ajuns la 2 milioane de capete, piaţa locală având una dintre cele mai mici densităţi din UE raportat la suprafaţa agricolă, după ce în ultimii şapte ani din economie au dispărut circa 800.000 de capete.

Declinul s-a produs pe fondul dispariţiei animalelor din fermele foarte mici de una sau două capete.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO