Companii

Conferinţa ZF IMM ’18. Ministrul IMM-urilor: Antreprenori, veniţi şi luaţi banii de la Start-Up Nation. Aproximativ 1.500 de proiecte din programul Start-Up Nation au primit deja finanţare, iar restul antreprenorilor sunt aşteptaţi să depună cerererile pentru a primi banii

Peste 100 de antreprenori, bancheri,  consultanţi, manageri şi reprezentanţi ai autorităţilor locale,  centrale şi ai organizaţiilor patronale au participat la conferinţa ZF IMM ’18.

Peste 100 de antreprenori, bancheri, consultanţi, manageri şi reprezentanţi ai autorităţilor locale, centrale şi ai organizaţiilor patronale au participat la conferinţa ZF IMM ’18.

Anul 2018 va fi anul în care se vor realiza investiţii pentru că măsurile fiscale din programele de guvernare au luat sfâr­şit, spune Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat.

„Până în prezent 1.500 de proiecte au fost plătite integral în cadrul Start-Up Nation. Toţi cei aproximativ 7.000 de beneficiari rămaşi trebuie să depună cererea de plată pentru că banii îi aşteaptă. Cei 200.000 de lei pentru fiecare proiect există“, a declarat ministrul în cadrul conferinţei ZF IMM’18, eveniment organizat de Ziarul Financiar şi susţinut de CEC Bank, Coface, EximBank şi SAP.

Programul Start-Up Nation este cel mai important program de sprijin al antreprenoria­tului, beneficiind de o finanţare de 93,7 milioane de euro. Astfel, băncile au început deja să ofere finanţare pentru antreprenorii acceptaţi pentru finanţare în programul Start-Up Nation. Prin intermediul acestuia, 8.400 de firme trebuie să primească granturi de 44.000 de euro fiecare.

„În ceea ce priveşte programul Start-Up Nation, am avut un total de 2.051 de conturi deschise, 1.213 credite aprobate şi un număr de 52 de proiecte implementate“, a spus Doina Topală, director al direcţiei IMM din cadrul CEC Bank, una dintre cele mai importante bănci din România.

Florin Jianu, preşedinte al Consiliului Naţio­nal pentru Întreprinderile Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR) şi iniţiatorul Start-Up Nation, a spus în cadrul conferinţei că a doua ediţie a programului ar trebui să fie imple­men­tată mai repede pentru ca antreprenorii să înceapă investiţiile. Pe de altă parte, Eugen Anicescu, country manager al companiei de con­sultanţă Coface România, a observat că cele mai solide businessuri continuă să fie cele înfiinţate înainte de anul 2000.

„Evoluţia mediului de business arată că 20% din companiile româneşti au fost înfiinţate în perioada 1990-2000, 35% în perioada 2000-2010, iar 45% dintre companiile care activează astăzi sunt înfiinţate în ultimii zece ani. Com­pa­ni­ile din prima categorie sunt cele mai solide, cu o capitalizare de 40% şi 60% fonduri atrase“, a spus managerul. În plus, Gergely Kezdy, chan­nel head în cadrul producătorului de so­luţii soft­ware de business SAP, crede că cea mai mare ame­­ninţare pentru dezvoltarea IMM-urilor este lip­­sa finanţării, iar maniera în care pro­gramul de fi­­­nanţare este creat de guvern este im­por­tant pentru creşterea companiilor mici şi mijlocii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO