Companii

Conferinţă ZF - Cum poate fi reindustrializată economia? România trebuie să pună valoare adăugată peste resursele naturale. „Cu o tonă şi jumătate de sare producem o tonă de sodă caustică, pe care o vindem la un preţ de zece ori mai mare!“

Speakerii de la conferinţă au susţinut că România mai are industrie, care este mai performantă decât în ’90, deşi a pierdut multe capacităţi industriale, multe uzine şi combinate

Speakerii de la conferinţă au susţinut că România mai are industrie, care este mai performantă decât în ’90, deşi a pierdut multe capacităţi industriale, multe uzine şi combinate

Autor: Cristina Bellu, Mirabela Tiron

27.06.2017, 00:08 898

Şansa industriei locale în următorii zece ani este valorificarea resurselor na­turale şi adăugarea de valoare pe produse, dar şi digitalizarea şi re­tehnologizarea proceselor, sunt de părere participanţii la evenimentul „Cum poate fi reindustrializată România“, organizat ieri de ZF în parteneriat cu SCR Grup (Chimcomplex Borzeşti), Terapia şi Aqua Carpatica.

„Industria în România va câştiga teren pentru că este imposibil ca resursele naturale pe care le avem să nu fie exploatate. La Chimcomplex valorificăm sarea pentru a produce soda caustică. Cu 1,5 tone de sare pe care o achiziţionăm cu 20 de euro tona, producem o tonă de sodă caustică ce se vinde cu 450-460 de euro. În total producem anual 100.000 de tone de sodă caustică, iar până în 2020 vom ajunge la 140.000 de tone de sodă caustică“, a declarat Virgiliu Băncilă, CEO SCR/Chimcomplex Borzeşti.

El mai precizează că deşi România dispune de resurse de ţiţei, de gaze naturale şi de cărbune, acestea nu sunt valorificate suficient.

„Este nevoie ca antreprenorii români să fie susţinuţi, statul să nu ne încurce şi să nu ne descurajeze, să creeze un mediu de empatie faţă de antreprenorii români care au curajul să rişte pentru România“.

Combinatul Chimcomplex Borzeşti are ca obiectiv dublarea cifrei de afaceri până în 2020 şi realizarea de achiziţii pentru dezvol­tare. „Vrem să valorificăm activele viabile ale combinatului Oltchim.“

O fabrică din industria  chimică, dacă este bine angrenată în sistemul naţional, nu doar că valorifică resursele, ci oferă produse şi dă de lucru la foarte multe companii pe orizontală, susţine Ioan Călinescu, profesor la Facultatea de Chimie Aplicată şi Ştiinţa Materialelor din cadrul Universităţii Politehnice Bucureşti (UPB).

„Resursele aduc un plus de valoare. Solul este o importantă resursă naturală pentru România. Este important să ne conservăm resursele“, a spus Angelo Nicolae, director general al Brisegroup, una dintre cele mai mari companii antreprenoriale din agro­business. 

Statul însă trebuie să susţină industria locală prin politici speciale şi investiţii în infrastructură, au mai subliniat participanţii la evenimentul organizat de ZF.

În România, industria a contribuit cu 23% în PIB anul trecut, în uşoară scădere faţă de anul anterior, dar peste media de la nivelul statelor UE (19%), arată datele de la Statistică şi Eurostat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO