Companii

Constanţa atrage încă giganţii din retail: Zara, C&A şi New Yorker au semnat pentru Maritimo

Constanţa atrage încă giganţii din retail: Zara, C&A şi New Yorker au semnat pentru Maritimo

Principalii competitori ai Maritimo Constanţa vor fi mallul City Park şi centrul comercial TOM

Autor: Cristi Moga

08.03.2011, 23:56 1106

Cei trei retaileri sunt printre cei mai mari ju­că­tori de pepiaţa de profil la nivel european, având cumulat peste 7.000 demagazine, dintre care 80 se află în România. Alături de acestecom­panii, şi operatorul de cinematografe Cinema City a închiriatun spaţiu pentru inaugurarea unui cinematograf cu opt săli încadrul centrului co­mercial a cărui finalizare este programatăpentru toamna acestui an, potrivit fondului austriac de investiţiiImmofinanz, proprietarul proiectului.

Principala ancoră a Maritimo Constanţa va fi însă hipermarketulAuchan, care va deschide o unitate cu o suprafaţă de 16.000 demetri pătraţi, urmând să ocupe astfel aproape o treime dinsuprafaţa închiriabilă de 50.000 de metri pătraţi a proiectului - oinvestiţie de circa 140 de milioane de euro, potrivit celor mairecente esti­mări.

Constanţa este un oraş deja acoperit de centre comerciale, CityPark, TOM, Tomis şi două galerii comerciale în cadrulhipermar­ke­tu­rilor Real fiind cele mai mari astfel de investiţiifina­lizate. Faptul că aceste proiecte au însă vân­zări peste mediaaltor centre comerciale din ţară convinge retailerii să con­tinueexpansiunea pe această piaţă.

Potrivit unui sondaj realizat de ZF în rândul consultanţilor dinsegmentul comercial la sfârşitul anului trecut, proiectele CityPark şi TOM din Constanţa fac parte din grupul celor mai bune zececentre comerciale din afara Bucureştiului în funcţie de vânzări.Printre chiriaşii City Park se numără Inditex, De­benhams, Mangosau Domo, în timp ce ancorele proiectului TOM sunt Carrefour,Intersport, Media Galaxy şi Kiabi.

"În mod curent suntem în discuţii şi cu alţi retaileri foartecunoscuţi la nivel internaţional care se arată şi ei interesaţi deacest proiect", spune Eduard Zehetner, CEO-ul grupului Immofinanz,investitorul imobiliar cu cea mai mare expunere pe piaţa imobiliarălocală.

O "bătălie" importantă între dezvoltatorii de centre comercialeeste atragerea suedezilor de la H&M şi a reţelei franceze dearticole sportive Decathlon, doi dintre cei mai activi jucători înultima perioadă privind expansiunea şi, totodată, printreretailerii care au potenţial de a atrage un număr ridicat devizitatori. Potrivit infor­maţiilor din piaţă, cele două companiiîncă analizează variantele din Con­stan­ţa şi sunt la un pas desemnarea unor contracte pentru deschiderea de magazine.

Proiectul Maritimo Shopping a fost început de către compania dedezvoltare imobiliară TriGra­nit şi preluat anul trecut in­tegralde către Immofinanz, care va avea la Constanţa cel de-al cincileamall din România, după proiectele Euro­mall Piteşti, Armonia Arad,Polus Cluj şi Gold Plaza Baia Mare.
Maritimo nu este însă ultimul mall anunţat la Constanţa. În urmă cucâteva săptămâni, francezii de la Cora au început să construiascăpro­priul mall în acest oraş, denumit Corall, o investiţie de 100de milioane de euro a cărei finalizare este programată pentru anulviitor.

În cazul finalizării acestui proiect, Constanţa va deveni oraşuldin România cu cele mai mari investiţii în centre comerciale şihipermarketuri, după Bucureşti, cu un buget total de aproximativ500 de milioane de euro.
În prezent, oraşele de provincie cu cele mai mari investiţiifinalizate în spaţii comerciale sunt Cluj, Timişoara, Constanţa,Suceava şi Iaşi, cu bugete între 200 şi 300 de milioane de eurofiecare, potrivit unei analize ZF.

Immofinanz are pe piaţa locală un portofoliu imobiliar de aproape900 de milioane de euro, fiind unul dintre cei mai mari proprietaride centre comerciale, unde concurează doar cu omul de afaceriIulian Dascălu, în timp ce în Bucureşti deţine cel mai mareportofoliu de birouri, cu o suprafaţă de circa 200.000 de metripătraţi, adică aproximativ 10% din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO