Companii

Constantin Duluţe de la Agricost, cea mai mare fermă de cereale din România, este aproape de tranzacţia vieţii: 200 de milioane de euro

Constantin Duluţe

Constantin Duluţe

Autor: Roana Rotaru

05.02.2018, 00:08 8420

♦ Agricost este cea mai mare fermă de cereale din România şi operează în sistem de arendă aproape 56.000 de hectare de teren în Insula Mare a Brăilei.

Producătorul de cereale şi seminţe oleaginoase Agricost, un busi­ness de 86 de mi­lioane de euro deţi­nut de antre­prenorul Constantin Duluţe, este scos la vânzare, potrivit sur­selor din piaţă.

Valoarea tranzacţiei ar pu­tea sări de pragul de 200 de mi­lioane de euro, potrivit esti­mărilor ZF, care au luat în cal­cul un preţ al terenului de circa 4.000 de euro pe hectar, dat fiind că este operat în sistem de arendă.

Contactaţi de ZF, reprezentanţii companiei nu au dorit să facă comentarii pe marginea acestui subiect.

Ziarul Financiar a scris încă din vara acestui an că imperiul agricol este vânat de in­vestitori nemţi, britanici şi arabi. La mo­mentul acela, oficialii de la Agricost afirmau că terenul este al statului, „nici noi nu avem cum să intrăm în proprietatea lui, de aia nici nu suntem vânaţi aşa tare de investitorii stră­ini“. Ei mai spu­neau că nu vor să vândă, dar cau­tă par­teneri pen­tru extin­dere în zona de pro­cesare, care ar asigura o creş­tere a va­lorii adăugate a busi­nessului.

Producătorul agricol Agricost ex­ploatează în Insula Mare a Brăilei, într-o in­cintă în­diguită, o suprafaţă de 55.639 hectare de teren arendat de la Agenţia Domeniilor Sta­tului, în conformitate cu contractul de con­cesiune numărul 9 din 3 august 2012, po­trivit datelor transmise anterior de com­pa­nie.

După suprafaţa pe care o lucrează, Agricost exploatează cea mai mare fermă din România şi, spun reprezentanţii companiei, din Europa.

Doar din subvenţiile pe care Agricost le încasează de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), de 52 de mi­lioane de lei (11,7 milioane de euro) în 2016, com­pa­nia este cel mai mare beneficiar de subvenţii din România.

„Terenul deţinut de Agricost este foarte valoros pentru că are irigaţii care pot aduce mii de euro în plus la hectar. E o zonă foarte bine amenajată, atât cu pompe de aducţiune, care să aducă apa, cât şi cu pompe de desecare, în caz că se inundă terenul. Dacă aş avea bani, aş cumpăra fără să stau pe gânduri“, a declarat pentru ZF un fermier din vestul ţării.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO