Constructii

Ce autostrăzi vor fi construite în România în următorii 20 de ani. Harta proiectelor

Ce autostrăzi vor fi construite în România în următorii 20 de ani. Harta proiectelor

Autor: Andreea Neferu

03.11.2012, 13:36 24056

România are în prezent circa 506 kilometri de autostrăzi, dintre care însă doar circa 350 de kilometri au fost inauguraţi în ultimii 23 de ani. De asemenea, în construcţie se află în prezent puţin peste 300 de kilometri de autostrăzi, cea mai mare parte a acestora fiind finanţată din fonduri europene.

Situaţia acestor autostrăzi se află momentan sub semnul întrebării, având în vedere că recent Comisia Europeană a notificat Guvernul de la Bucureşti în legătură cu intrarea în procedură de "presuspendare" a majorităţii axelor prioritare ale Programului Operaţional Sectorial Transporturi, ca urmare a unor deficienţe din cadrul sistemului de gestionare şi control al acestui program.

Planurile Transporturilor din România pentru umătorii 20 de ani publicate săptămâna aceasta prevăd însă extinderea reţelei de autostrăzi atât spre estul ţării cât şi legarea Moldovei şi Ardealului prin două autostrăzi.

Nu se precizează însă câţi kilometri noi de autostrăzi sau drumuri expres va avea România şi nici când vor fi aceştia gata. Cu toate acestea, orizonturile de timp luate în calcul în redactarea documentului sunt anii 2015, 2020 şi 2030.

În documentul afişat pe siteul AMPOST apare şi una dintre cele mai controversate autostrăzi din ultimii ani, şi anume Târgu- Mureş-Iaşi, o şosea ce ar urma să traverseze Carpaţii Orientali şi să coste circa 8,9 miliarde de euro, adică un preţ de peste 30 de milioane de euro pe kilometru. Totodată, o altă şosea pe care românii ar putea circula în câţiva ani este Autostrada Sudului, care va face conexiunea între Bucureşti şi Timişoara, prin partea sudică a României. De altfel, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a publicat deja un anunţ pentru organizarea unei licitaţii pentru realizarea unui studiu de prefezabilitate pentru noua autostradă. Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii a semnat în aprilie două contracte de consultanţă pentru elaborarea master planului general de transport al României şi pentru ma nagementul POS-T, în scopul creştereii ratei de absorb - ţie de fonduri europene. Cele două contracte, cu o valoare de circa 16 mil. lei (3,7 mil. euro), sunt finan ţate din fonduri europene nerambursabile. Contractul pentru elaborarea masterplanului general de transport a fost acor dat companiei Aecom Ingenieria şi va costa 9,5 mil. lei (2,2 mil. euro).

Click pe foto pentru imaginea mărită

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO