Constructii

Ponta „analizează” introducerea unei noi accize pe benzină. Fenechiu: "E vorba de 10 eurocenţi pe litru pentru a construi 4000 de kilometri de autostradă"

Ponta „analizează” introducerea unei noi accize pe...

Autor: Gândul

29.10.2013, 19:37 572

Înainte să fi cheltuit integral banii alocaţi din bugetul naţional şi prin programul european pentru construirea de autostrăzi, Guvernul anunţă că „analizează” creşterea preţului carburanţilor cu aproximativ 50 de bani la fiecare litru, ca scenariu pentru a strânge sumele necesare pentru modernizarea infrastructurii. Propunerea a venit de la fostul ministru al Transporturilor, liberalul Relu Fenechiu, care spune că şi-a convins în ultimele două luni atât colegii de partid, cât şi pe cei din Parlament că accizarea benzinei şi a motorinei şi taxarea traficului greu sunt soluţia pentru a strânge cele 26 de miliarde de euro cât costă construirea a 4000 de kilometri de autostradă.

Luni, premierul Victor Ponta a admis public că "analizează" această variantă fără a o respinge "în niciun caz de la început". "Este o idee mai veche, de când domnul Fenechiu era ministru, de a introduce o anumită taxă pe preţul benzinei şi motorinei care să alimenteze numai şi numai resursele necesare pentru construirea de infrastructură rutieră, nu ca venituri la bugetul general. Trebuie să o analizăm şi să vedem. Nu o resping în niciun caz de la început", a spus premierul.

Dacă va fi asumată politic, majorarea cu 10 eurocenţi pe litru a preţului carburanţilor ar urma să ducă, din 2014, la creşterea cu aproximativ 20 de lei a unui plin de benzină. Preţul mărit la carburanţi are însă efect şi asupra costurilor de transport al mărfurilor şi, implicit, asupra costurilor finale ale produselor, în supermarket.

Citiţi integral articolul pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO