Companii

Continental: Scade numarul studentilor care vor sa lucreze in multinationale

Cotinental: Scade numarul studentilor care vor sa lucreze in multinationale
08.10.2009, 23:26 462

Astfel, daca in urma cu doi ani aproape 30% dintre studenti arfi vrut sa lucreze intr-o multinationala, in prezent doar 22%dintre ei ar alege un astfel de loc de munca. Studiul arata inacelasi timp o modificare a numarului celor care ar alege o slujbain Romania in detrimentul uneia in strainatate. In ultimii doi aninumarul acestora a crescut cu aproape 10%, la 36,3%.

"Tendinta de a alege Romania este in crestere, pentru ca se potdezvolta profesional foarte bine aici. In acelasi timp, din ceicare ar pleca in alta tara 56% ar face-o pentru bani", a spusHeinz-Gerhard Wente, director de resurse umane si membru alcomitetului executiv al Continental AG.

Centrele universitare private si de stat numara 1,2milioane de studenti pe plan local, ceea ce inseamna mai mult de 5%din populatia totala a Romaniei.

"Trebuie totusi sa recunoastem ca o multinationala areperspective mai atractive pentru un stundent, care isi poateconstrui acolo o cariera, si deci poate obtine si un venit maimare", a declarat psihologul Aurora Liiceanu.

Schimbarea anuala a jobului a luat final

In ultimii doi ani s-a redus si dorinta de schimbare rapida alocului de munca, astfel ca majoritatea studentilor ar lucra celputin trei ani intr-o companie, iar numarul celor care vad ocariera in aceeasi firma a crescut cu 3%, la 16%.

"Mai mult de 64% din stundentii romani cauta acum o slujba petermen lung, dublu fata de 2007, ceea ce este o tendinta bunapentru ca acum angajatorii pot incepe sa isi planifice businessulpe termene mai indelungate si din aceasta perspectiva", a declaratHeinz-Gerhard Wente, director de resurse umane si membru alcomitetului executiv al Continental AG.

Numarul studentilor participanti la sondaj ajunge la 1.031 depersoane cu specializari proportionale in inginerie, stiintenaturale si matematica si stiinte economice. Studiul a fostrealizat asupra stundetilor din centrele universitare dinBucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Sibiu.

Scopul studiului este stabilirea preferintelor studentilorromani, angajatorul Continental deruland in acelasi timp programede internship impreuna cu universitatile politehnice din Timisoarasi Sibiu.

Studentii romani nu se prea documenteaza despre pietelefinanciare

"Anul acesta am introdus si intrebari referitoare laconsecintele crizei financiare si despre cunostintele lorreferitoare la mediul economic, pietele financiare si sistemele depiata. Cea mai mare parte a studentilor au cunostinte lacunare", aadaugat Wente.

In ceea ce priveste documentarea referitoare la pietelefinanciare, in Romania doar 31,4% dintre studenti au cunostintefoarte bune, spre deosebire de Germania, unde procentul ajunge laaproape 42%.

Studentii denunta lipsa programelor depractica

Principalul dezavantaj pentru un student roman in competitia depe piata muncii in raport cu studentii straini a fost identificatin lipsa programelor de practica si a cunostintelor reale delucru.

"Vad diferenta reala in Romania. In Germania putem sa leincheiem contracte de internship, dar aici legislatia muncii nepermite doar contracte de munca pe perioada determinata, caretrebuie modificate de fiecare data cand studentului i se modificaprogramul universitar", a spus Christian von Albrichsfeld,directorul general al Continental Automotive Romania.

In ceea ce priveste numarul studentilor care au incredere inperspectivele dezvoltarii carierei a crescut la peste 70% fata denivelul de 58% in urma cu doi ani.

"Reiese ca intr-o situatie de criza financiara tinerii sunt multmai optimisti. Cred ca este vorba de o adaptare si de o intelegeremai mare a oportunitatilor. Observam acum si faptul ca tineriidoresc acum sa stea si zece ani intr-o companie, unde pot sa sedezvolte intr-un cadru familiar", a declarat psihologul AuroraLiiceanu.

De asemenea, numarul celor care vor sa lucreze in companiimultinationale s-a redus cu 7%, la 22,3 %, tot mai multi preferandcompanii de marime medie.

Continental: mediul economic este in continuareimprevizibil

"Acum avem o situatie buna, dar luna decembrie este intotdeaunacritica. Nimeni nu stie cand un client poate reduce comenzile, daravem deja experienta in Romania si un nivel bun de flexibilitate.Insa anul viitor daca va continua iar ca 2009, pot fi probleme", aspus Wente.

Continental este cel mai mare producator de anvelope din Romaniacu capacitati de 13 milioane de unitati anual, iar afaceriletuturor diviziilor locale au trecut in 2008 de 588 de milioane deeuro.

In ceea ce priveste securitatea locurilor de munca ale celor7.000 de angajati Continental asigura ca produsele realizate aicinu vor fi mutate in alte facilitati de productie.

"Ce se produce aici nu se va mai face niciodata in Germania. Nuavem deocamdata planuri privind mutarile in sau din Romania", audeclarat reprezentantii Continental.

Referitor la 2010, compania estimeaza o revenire a comenzilor sio stabilizare a pietei auto, ceea ce va duce la o securizare alocurilor de munca in toata industria automotive. Turnoverul depersonal in cadrul companiei s-a redus in ultima perioada la 5%, unprocent redus pentru o industrie care are in general o fluctuatiemedie a personalului de doua cifre.

"In Romania avem acum conditii bune de lucru pentru angajator,se poate si mai bine, dar sa nu uitam ca tara are o istorie noua de20 de ani, toata lumea incearca sa creasca si trebuie acum solutiipentru revenire. Din acest punct de vedere Germania a fost mai binepregatita", a completat Albrichsfeld.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO