Companii

Contract record: o companie vrea să cumpere energie de aproape 1 mld. euro, jumătate din consumul anual al României

Contract record: o companie vrea să cumpere energie de...

Autor: Carol Dan

09.05.2014, 15:01 3377

Compania vrea să cumpere până la 26,3 milioane MWh de energie, echivalentul a aproape jumătate din consumul de energie naţional de anul trecut, de 55,6 milioane MWh.

Licitaţia pe OPCOM este programată pentru 14 mai, iar perioada de livrare este 21 mai 2014-20 mai 2024.

Atât în ceea ce priveşte cantitatea de energie, cât şi perioada de livrare cererea companiei este neobişnuită pe piaţa tranzacţiilor cu energie de pe OPCOM, unde contractele se încheie în general pe perioade de la cîteva luni până la cel mult doi ani, iar cantităţile variază de la căteva zecii de mii de MWh la câteva sute de mii de MWh.

Preţul oferit de Alpiq RomIndustries este de 150 lei pe MWh, astfel că valoarea totală pentru întreaga cantitate de energie se ridică la 3,94 miliarde de lei. În luna mai au fost încheiate tranzacţii cu electricitate pe OPCOM la preţuri care au variat între 130 lei şi 190,14 lei pe MWh.

În luna aprilie, o altă companie din grupul Alpiq, Alpiq Energy, a câştigat o licitaţie pe OPCOM organizată de Complexul Energetic Oltenia prin care va achiziţona până la sfârşitul anului 2015 o cantitate de până la 1,58 milioane MWh de energie la preţul de 194,1 lei/MWh. Valoarea contractului este de 306,6 milioane de lei (aproape 70 milioane euro).

În ultimele luni, principalii producători de energie deţinuţi de stat, Nuclearelectrica şi Hidroelectrica, au vândut pe OPCOM prin mai multe licitaţii energie de 100 milioane euro, respectiv 71,4 milioane de euro.

Companiile din grupul Alpiq s-au numărat printre beneficiarii unor contracte de achiziţie a energiei prin contracte bilaterale pe termen lung de la Hidroelectrica, la preţuri mai mici decât cele dina piaţă. Potrivit administratorului judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, contractele directe de vânzare a energiei au constituit principala cauză a intrării în insovenţă a Hidroelectrica, în 2012.

Datele Euro Insol arată că din vânzarea energiei către firme din grupul Alpiq Hidroelectrica a pierdut în perioada 2006-31 mai 2012 circa 850 milioane de lei.

În luna februarie a acestui an, Hidroelectrica a reintrat în insolvenţă, după ce Curtea de Apel Bucureşti a admis recursurile formulate de mai mulţi traderi de energie.

Un document oficial, prezentat în luna aprilie de MEDIAFAX, arată că Hidroelectrica ar intra în faliment dacă instanţa decide că societatea nu trebuia să intre în insolvenţă în urmă cu doi ani şi este obligată să îşi asume vechile contracte bilaterale cu traderii, cu termene care ajung până în 2019, caz în care i s-ar putea impune şi despăgubiri de 1,3 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO