Companii

Copos: Am taiat tot ce se putea taia. Sunt bucuros ca toate companiile sunt in viata

Copos: Am taiat tot ce se putea taia. Sunt bucuros ca toate companiile sunt in viata

George Copos, proprietar al Ana Holding: „Sunt bucuros ca toate companiile sunt in viata. Optimizam costurile peste tot, optimizam personalul, investitiile, tot ce se poate optimiza. Evolutiile din mediul de afaceri nu ne ofera prea multe optiuni”

20.04.2010, 23:17 67

Mai mult, numarul angajatilor din aceste patru companii s-aredus cu 400 de oameni, pana la 1.500 de salariati. La nivel degrup, Copos mai are 2.000 de angajati. "Anul acesta va fi, asa cumam mai spus, mai greu decat anul trecut. In primele trei luni aleacestui an, afacerile la cele patru mari companii pe care le detjnin turism (Ana Hotels si Ana Teleferic), in industria alimentara(Ana Pan) si in industrie (Ana IMEP) au avut scaderi cu peste 20%.Cred asadar ca 2010 va fi un an foarte greu si foarte complicat dintoate punctele de vedere", a precizat omul de afaceri George Copos,care controleaza mai multe businessuri prin grupul Ana Holding.

George Copos, 56 de ani, a intrat in business in 1990 dupa ce adeschis o cofetarie in Capitala, pentru ca doi ani mai tarziu sainceapa importul si distributia de electronice si electrocasnice,fiind timp de aproape 10 ani distribuitor exclusiv al produselorSamsung. In 2008, anul de varf al economiei romanesti in cei 20 deani de capitalism, afacerile controlate de Copos ajunsesera injurul a 100 de milioane de euro, insa efectele crizei financiare s-au vazut rapid si in rezultatele raportate degrupul de firme controlat de antreprenorul roman. Dupa cinci, sasetrimestre de scaderi consecutive, Copos, finantatorul echipei defotbal Rapid Bucuresti, sustine ca a venit momentul sa investeascain strainatate.

"Nu avem alta solutie decat sa iesim in strainatate. Vom mergecatre Georgia cu industria alimentara si cu investitii imobiliare,o tara in care am gasit o deschidere foarte mare din parteaGuvernului. Daca la noi sunt foarte multe taxe, acolo sunt doarcinci taxe", a spus Copos, adaugand ca dificultatile aduse deaceasta criza economica il obliga sa caute alte oportunitati.

Decizia sa este oarecum surprinzatoare tinand cont de faptul cain urma cu un an proprietarul grupului Ana spunea intr-un interviuacordat ZF: "Toate proiectele mele investitionale s-au derulat inRomania. Toti banii mei sunt investiti aici, in tara noastra. Dacaam facut bine sau nu, se va vedea mai tarziu. Eu consider ca amfacut bine".

Hotarat sa investeasca in Georgia, Copos devine al doilea mareantreprenor roman "atras" de regimul fiscal al acestui stat, dupace miliardarul roman Dinu Patriciu a investit anul trecut circa 15milioane de dolari pentru achizitia celei mai mari banci georgiene,Banca Populara, alaturi de fostul premier georgian LadoGurgenidze.Tot facilitatile oferite de regimul fiscal au fostmotivele care l-au determinat pe Patriciu sa intre pe piata dinGeorgia.

Libia si tarile arabe, noi destinatii pentru grupulAna

Mai mult, pe langa Georgia, sunt foarte interesante si tarilearabe, inclusiv Libia, in opinia lui Copos. "Ma uit foarte seriosla tarile care s-au deschis foarte mult si care prezinta facilitatipentru investitori si unde cred ca ar trebui sa mergem".

Cu toate acestea, finantatorul echipei de fotbal Rapid Bucurestinu a dat prea multe detalii legat de stadiul in care se afla acesteproiecte de investitii in strainatate, suma de bani pusa in joc saunumele managerilor pe mana carora va lasa dezvoltarea grupului penoi piete.

Desi cu afaceri in scadere, toate companiile lui Copos auterminat pe profit. Proprietarul Ana Holding, care a fost inperioada 2004-2006 vicepremier din partea Partidului Conservator inguvernul Tariceanu, spune ca nicio companie nu este in pericol de ada faliment in acest moment, fara sa precizeze insa valoareaprofitului incasat.

"Sunt bucuros ca toate companiile sunt in viata". In opiniaomului de afaceri, in trimestrul al treilea din acest an vor fifoarte multe companii mari care vor intra in faliment, in specialdin randul celor care nu au facut restructurari in trimestrul patrual anului 2008, dar si din randul celor care nu au cautat "businessin alta parte".

Incepand cu sfarsitul anului 2008, la Ana Holding au avut locrestructurari la sange, unu din patru angajati fiind concediat.Omul de afaceri a renuntat la 600 de oameni din octombrie 2008, inincercarea de a evita o scadere a afacerilor cu peste 20%. Cea maiafectata companie a fost Ana Imep, fabrica in care se producmotoare electrice pentru electrocasnice, cu afaceri de 37,8milioane de euro in 2008, de unde au fost disponibilizati 300 deoameni.

Am taiat tot ce se putea taia

"Optimizam costurile peste tot, optimizam personalul,investitiile, tot ce se poate optimiza. Evolutiile din mediul deafaceri nu ne ofera prea multe optiuni", a spus Copos. Intrimestrul unu al anului trecut lucrau in grupul Ana Holding 2.400de oameni, numarul lor ajungand la 2.000 in primele trei luni aleanului. Spre exemplu, din 400 de angajati in hotelurile de la muntesi de la mare ale omului de afaceri a ramas doar cu 100 de oameniin extrasezon."Am taiat tot ce se putea taia de la toatecapitolele".

Cele sapte hoteluri detinute de Copos, care opereaza 1.000 decamere si care sunt grupate in compania Ana Hotels, au avut inprimele trei luni ale anului acesta o scadere cu 12,3% a cifrei deafaceri, pana la 7,4 milioane de lei (1,8 mil. euro), potrivitdatelor furnizate de companie.

Anul trecut, George Copos obtinea de la cele sapte hoteluri pecare le detine, unitatile de cinci stele Hilton si Crowne Plaza dinCapitala, Sportul, Bradul si Poiana din Poiana Brasov, dar siunitatile Europa si Astoria din Eforie Nord, aproape 26 de milioanede euro.

Copos sustine ca anul 2010 este un an in care obiectivulgrupului consta in angajarea unor investitii semnificative."Folosim creditul obtinut de la BRD pentru investitii in industriahoteliera", a spus Copos. Omul deafaceri a contractat anul trecut un credit de 25 de milioane deeuro de la BRD, unul dintre cele mai mari credite acordate uneicompanii anul trecut.

Unde se duc banii in 2010: hoteluri si turnul cu 25 deetaje de langa Piata Presei

Cel mai mare proiect investitional in hoteluri, vizeazaunitatile de la munte, respectiv hotelul Sportul, care va fimodernizat in totalitate, in urma unei investitii de 10 milioane deeuro. Mai mult, Copos planuieste sa reia vara aceasta dezvoltareaproiectului de birouri Ana Tower, de langa Crowne Plaza, o cladirede 28 de etaje.

"Investitia este estimata acum la 65 de milioane de euro, avandin vedere ca pretul materialelor de constructii este mai mic". In2008, omul de afaceri estima o investitie de 100 de milioane deeuro in acest proiect, care se va intinde pe o suprafata de 67.000mp.

Cum arata businessul lui Copos dupa primultrimestru

Toate companiile lui Copos au finalizat primul trimestru alanului acesta cu scaderi, care au fost insa foarte precis estimatede managerii companiilor. "La Ana Imep bugetul estimat pentrutrimestrul unu arata chiar cifra pe care am obtinut-o, iar la AnaHotels estimarea facuta a fost indeplinita in proportie de aproape94%. In primele trei luni ale anului Ana Imep a avut o cifra deafaceri de 21 mil. lei (5,1 mil. euro), mai putin cu 30,1% fata deprimele trei luni ale anului trecut", a spus Copos.

In ceea ce priveste lantul de cofetarii Ana Pan, estimarilearatau o reducere a cifrei de afaceri cu 15%, ceea ce s-a siintamplat. Reteaua de 25 de cofetarii in toata tara a avut o cifrade afaceri de aproape 4,5 milioane de lei (circa 1,1 milion deeuro), fata de un nivel de 5,2 mil. lei in primele trei luni aleanului trecut. Prima cofetarie, sub numele Ana Co, a fost deschisain 1990 in Bucuresti.

"Evolutia economiei romanesti nu va cunoaste ameliorarisemnificative in acest an, de aceea nici companiile grupului AnaHolding nu mizeaza pe cresteri substantiale in 2010", a spusel.

Si la compania de transport pe cablu Ana Teleferic din PoianaBrasov s-a inregistrat o cifra de afaceri mai mica cu 16,7% intrimestrul unu al anului, pana la 3,4 mil. lei (830.000 deeuro).

Omul de afaceri spera ca in statiunea Poiana Brasov sa sedemareze proiectul public-privat prin care domeniul schiabil se vadubla de la 35 de hectare la 70 de hectare, in urma unei investitiiestimate la 20 de milioane de euro. Copos a sustinut ca este nevoiede o statiune de schi moderna, care sa atraga mai multi turisti laschi in Romania si implicit venituri mai mari la bugetul destat.

"Problema este ca tot timpul apar suspiciuni cand vine vorba debani publici. Din cauza acestor suspiciuni exista riscul caproiectul dezvoltarii statiunii Poiana Brasov sa nu fie finalizat,asa cum se intampla in Romania cand vine vorba de un proiectimportant".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO