Companii

Copos, despre marea greşeală a vieţii lui: Dacă nu vindeam acţiunile la MobiFon, acum eram în Maldive şi nu făceam pâine, motoare şi hotelărie

Copos, despre marea greşeală a vieţii lui: Dacă nu vindeam acţiunile la MobiFon, acum eram în Maldive şi nu făceam pâine, motoare şi hotelărie

Autor: Mirabela Tiron

30.11.2010, 23:56 199

Copos deţine şapte hoteluri în ţară, mai multe magazine cuproduse de panificaţie, o fabrică de motoare, grupate în jurul AnaHolding cu afaceri în stagnare la 75 de milioane de euro în primelezece luni din acest an.

"În 1990 (după ce s-a desfiinţat postul pe care îl ocupa peturism în cadrul Uniunii Asociaţiilor Studenţeşti din România - n.red.), am avut două alternative: să rămân funcţionar la stat sau săîmi iau soarta în propriile mâini, ceea ce am şi făcut", a declaratGeorge Copos, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la deschidereaprimei cofetării în Bucureşti.

Cofetăria a fost deschisă în urma unei investiţii de 25.000 dedolari, bani luaţi de la BCR, pentru care Copos a garantat cu casa,maşina şi receptorul de satelit, economiile lui fiind la vremearespectivă sub o mie de dolari.

Înainte de a se lansa în afaceri, Copos lucrase ca şef aldepartamentului asistenţă socială (cămine şi cantine pentrustudenţi) şi la Uniunea Asociaţiilor Studenţeşti din România(UASR), fiind reprezentant al României la Federaţia Internaţionalăa Sportului Universitar (FISU), ceea ce

i-a permis să călătorească foarte mult în aproape toatălumea.

A urmat ulterior un an în care trebuia să se trezească aproapeîn fiecare zi la ora trei dimineaţa pentru a asigura desfăşurareaactivităţii cofetăriei, după cum susţine el. "Nu a fost deloc uşor,am făcut mari sacrificii pentru a dezvolta afacerea. Aveam un Arope care mă chinuiam să îl pornesc ca să merg să aduc frişcă pentruprăjituri".

La doi ani de la deschiderea primei cofetării, Copos intrăîntr-o afacere de distribuţie de echipamente electrocasnice, prinînfiinţarea companiei Ana Electronic (care importa şi distribuiaproduse de uz casnic, electronice şi electrocasnice, fiind unicdistribuitor al Samsung).

"Nu am avut o strategie anume când am intrat în afacere, însă pepiaţă era nevoie de produse electronice şi electrocasnice, pentrucare se făceau cozi ca la cofetărie", spune Copos, adăugând cădatorită volumului de vânzări devenise unul dintre cei mai bunidistribuitori din lume şi era chemat să stea la masă cupreşedintele Samsung în Coreea. În anul 1996, omul de afaceri aluat decizia de a investi în active întregul capital de 40 mil. $pe care îl avea la dispoziţie. Copos s-a implicat în operaţiuni pepiaţa de capital, devenind unul dintre acţionarii principali aicompaniei de telefonie mobilă MobiFon, iar în acelaşi an a cumpăratfabrica de motoare electrice de la Piteşti, în urmaprivatizării.

"Am făcut o mare greşeală când am vândut pachetul de acţiuni de9,6% la MobiFon, care

mi-ar fi adus milioane de euro anual ca dividende. Dacă nuvindeam, acum eram în Maldive şi nu făceam nimic, nici pâine, nicielectronice, nimic".

MobiFon, actualmente Vodafone, este una dintre cele maivaloroase companii din România, fiind evaluată de casa deinvestiţii Capital Partners în anuarul ZF "Top cele mai valoroasecompanii" la 2,6 mld. euro. În 2008, Vodafone a fost evaluată la 4mld. euro. Asta înseamnă că el avea între 250 şi 400 mil. euronumai din această participaţie.

Tot în 1996, a preluat trei hoteluri din Poiana Braşov (Bradul,Poiana şi Sportul), acesta fiind şi debutul în industria hotelieră."Am investit 25 mil. euro în aceste hoteluri şi nu mi-am luatniciun dividend. Am avut două variante: să închid aceste hoteluri,dar atunci 200 de oameni ar fi rămas fără un loc de muncă, sau sărisc şi să investesc în modernizarea lor, ceea ce am şi făcut. Aşacă toată vara am stat pe şantier ca să mă asigur şi de finalizarealucrărilor la centrul spa, o investiţie de 10 mil. euro".

Cu toate că spune că a păstrat hotelurile ca să nu concedieze200 de oameni, Copos şi-a redus dramatic efectivele de salariaţifaţă de 2005, când avea în jur de 5.000 de angajaţi. La începutullui 2009 firmele din grupul Ana mai aveau 2.500 de angajaţi, iarpână la finalul acelui an au mai fost disponibilizaţi aproape 600de oameni. Recent, salariaţii fabricii de motoare Ana Imep dinPiteşti au stat în grevă aproape o săptămână cerând o majorare asalariilor, în final decizia acţionarului fiind de a le da în plus120 de lei/lună.

"Salariul mediu e de 1.800 de lei, iar angajaţii vor încontinuare majorări ca în anii de creştere economică", spune Copos.

Buget în creştere

"Anul acesta cifra de afaceri a hotelului Athénée Palace Hiltona fost în creştere cu doar 2,8% faţă de anul trecut, ceea ce îmiarată că anul viitor va fi şi mai greu. Pe tot grupul am bugetat ocreştere de doar 2-3%".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO