Companii

Copos face profit la Ana Imep dupa ce a concediat 300 de oameni

Copos face profit la Ana Imep dupa ce a concediat 300 de oameni

George Copos: Ana Imep a trecut printr-un proces de restructurare si eficientizare in ultimul trimestru al anului 2008, anterior manifestarii vizibile a primelor efecte ale crizei economico-financiare

07.01.2010, 00:00 442

"Aceste lucruri s-au intamplat in conditiile in care cele maimulte dintre societatile romanesti au mers pe pierderi, iar uniidintre competitorii nostri europeni in domeniul productiei demotoare electrice au inchis portile", a declarat George Copos.

Copos, finantatorul echipei de fotbal Rapid Bucuresti, arenuntat la 600 de oameni din grupul Ana Holding (hoteluri, fabricade motoare electrice si businessul din panificatie) incepand cuoctombrie 2008, dar cu toate acestea businessul s-a redus cu peste20% anul trecut.

Pe langa fabrica de motoare electrice, George Copos, care a fostin perioada 2004 - 2006 vicepremier din partea PartiduluiConservator in guvernul Tariceanu, mai detine afaceri inpanificatie, imobiliare, precum si in industria ospitalitatii.Copos este unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri de pepiata romaneasca, cu incasari de peste 25 mil. euro in 2008. Ceamai afectata companie de criza economica a fost fabrica in care seproduc motoare electrice pentru electrocasnice, la care s-au facutsi cele mai multe disponibilizari. Anul trecut, o parte dinangajatii fabricii de motoare electrice din Pitesti au intrat ingreva de avertisment pentru solicitarea majorarii salariilor,venitul salarial mediu net lunar fiind de 1.180 lei/salariat,comparabil insa cu venitul mediu net pe ramura (1.200 lei).

Restructurarea "a insanatosit firma"

Ana Imep, una dintre cele mai importante companii ale grupuluicondus de Copos, alaturi de Ana Hotels, Ana Pan si Ana Teleferic, afinalizat anul trecut cu o cifra de afaceri estimata la 28,4milioane de euro, mai putin cu 25% fata de nivelul din anulanterior, potrivit datelor de pe site-ul Ministerului de Finante.Profitul net al fabricii de motoare electrice s-a redussemnificativ din 2004 pana in 2008, cand a ajuns la aproape 400.000de euro, nivel de sapte ori mai mic decat cel inregistrat cu patruani inainte.

"Ana Imep a trecut printr-un proces de restructurare sieficientizare in ultimul trimestru al anului 2008, anteriormanifestarii vizibile a primelor efecte ale crizeieconomico-financiare. In acest fel compania a fost in masura safaca fata provocarilor crizei, dovedind ca masurile derestructurare au fost corecte si au insanatosit firma", a spus omulde afaceri. Dupa disponibilizarile din 2008, fabrica de motoareelectrice Ana Imep are 700 de angajati, dupa cum sustine Copos,care mai apreciaza ca: este o cifra corecta.

Coposspune ca firma a raportat profit anul trecut, dar nu doreste saprecizeze valoarea acestuia. In conditiile in care marja de profits-a pastrat la nivelul din 2008 (respectiv 1%), ar insemna caprofitul Ana Imep s-ar putea situa in jurul a 250 - 280 de mii deeuro anul trecut.

Fara reduceri "semnificative" de personal in acestan

George Copos precizeaza ca in conditiile in care in 2010economia romaneasca va inregistra o usoara crestere, iar economiaeuropeana se va relansa mai curajos, prognozeaza o crestere acifrei de afaceri si a profitului la Ana Imep.

"Aceasta crestere ar putea fi favorizata si de reasezarileproduse de criza pe piata europeana a motoarelor electrice si aproduselor electrocasnice. Ca urmare, nu prevedem reducerisemnificative de personal anul acesta, iar cele care se vor dovedinecesare vor fi rezolvate pe cale naturala (pensionari, plecarivoluntare)."

Pariaza pe relansarea economica in 2012 -2013

George Copos spune ca rezultatele financiare pentru 2009 pe totholdingul nu sunt inca finalizate, anul acesta va fi un an alinvestitiilor pentru Ana Holding, deoarece investitiile reprezintain aceasta perioada o oportunitate produsa de criza. "In acest fel,pregatim societatile holdingului Ana pentru relansarea substantialaa cresterii economice pe care o prevedem in anii 2012 si 2013",declara Copos, fara a preciza care sunt estimarile de crestereeconomica pentru urmatorii ani.

George Copos, 56 de ani, controleaza sapte hoteluri (Hilton siCrowne Plaza din Bucuresti, Europa si Astoria din Eforie Nord,Sportul, Bradul si Poiana din Poiana Brasov), 19 magazine propriicu produse de panificatie, fabrica de motoare electrice (dryere) sialte afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO