Companii

Copos negociază cu GTC dezvoltarea Ana Tower

Copos negociază cu GTC dezvoltarea Ana Tower

Autor: Cristi Moga

22.09.2010, 23:56 112

Omul de afaceri George Copos (desen), proprietarul grupului Ana Holding şi patronul echipei de fotbal Rapid Bu­cu­re­şti, negociază cu compania de dezvoltare imobiliară Globe Trade Center (GTC) un contract de asociere pentru dezvoltarea unui turn de birouri cu 28 de etaje în apropierea hotelului Crowne Plaza din Bucureşti, denumit în prezent Ana Tower.
Negocierile se află într-un stadiu avansat, potrivit informaţiilor ZF, Copos căutâd un partener cu "background" pentru proiectul care ar putea implica o investiţie de peste 100 de milioane de euro.
GTC este unul dintre cei mai experimentaţi dezvoltatori de birouri din Bucureşti, realizând în ultimii ani proiectele Europe House, America House şi City Gate, cu o suprafaţă închiriabilă de 85.000 de metri pătraţi.
"Negociem cu mai multe multi­naţionale o asociere pentru construirea turnului de 28 de etaje. GTC este una dintre ele, pe care eu o apreciez foarte mult. Vom vedea ce va fi", a declarat Copos pentru ZF.
Ana Tower ar putea deveni cea mai înaltă clădire de birouri din Bucureşti, cu o înălţime de 120 de metri, conform coeficienţilor aprobaţi în Planul Urbanistic Zonal încă din 2007, când arhitect-şef al Capitalei era Adrian Bold.
"Noi facem mari eforturi să obţinem teren pentru o clădire de birouri în nordul Bucureştiului şi avem trei posibilităţi diferite, printre care şi asocierea cu domnul Copos. Deocamdată nu am ajuns la o înţelegere pentru niciuna dintre variante", a declarat Shimon Galon, CEO al GTC.

George Copos şi GTC negociază o asociere pentru dezvoltarea clădirii de birouri Ana Tower din apropierea hotelului Crowne Plaza din Bucureşti, dar în această perioadă este greu de obţinut finanţare bancară şi chiriaşi pentru un asemenea proiect, care ar putea avea o suprafaţă închiriabilă de peste 50.000 de metri pătraţi.
Galon a finalizat în acest an turnurile City Gate din Piaţa Presei Libere pentru care a găsit chiriaşi precum Rompetrol, Microsoft, Romtelecom sau Millennium Bank.
"Suntem bucuroşi de rezul­tatele obţinute cu City Gate şi credem că zona de nord a Capitalei va continua să se dezvolte pe zona de birouri", a declarat Shimon Galon, CEO al GTC. GTC a dezvoltat City Gate în parteneriat cu compania elenă Bluehouse şi a mai avut de-a lungul anilor asocieri pentru ansamblurile rezidenţiale din Bucureşti şi mallurile dezvoltate în ţară.
În ceea ce priveşte clădirile de birouri, GTC a mai construit proiecte pentru BCR, Cosmote sau Deloitte (America House) sau Orange şi AIG (Europe House). Cele două clădiri, situate în Piaţa Victoriei din Bucureşti, au fost vândute pentru aproape 150 de milioane de euro înainte de căderea pieţei imobiliare.

Pe de altă parte, George Copos (desen) este unul dintre cei mai mari proprietari de hoteluri din România, având în portofoliu unităţile Hilton şi Crowne Plaza din Bucureşti, Europa şi Astoria din Eforie Nord şi mai multe unităţi în Poiana Braşov. El nu are însă experienţă în ceea ce priveşte afacerile cu birouri, o piaţă care a fost la rândul ei afectată de criză.
În ciuda faptului că în Bucureşti sunt aproximativ 300.000 de metri pătraţi de birouri disponibili, pentru proiectele bune din zone centrale proprietarii au găsit chiriaşi, fiind însă nevoiţi să mai reducă din chirii.
Ca urmare a faptului că în ultimii doi ani dezvoltatorii au început construcţia unui număr redus de proiecte de birouri, în 2011 şi 2012 vor fi livrate puţine spaţii. Proprietarii vor începe să construiască însă doar după ce companiile vor relua procesul de extindere şi vor fi dispuse să semneze contracte de preînchiriere a spaţiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO