Companii

Cora a primit cel mai mare credit acordat de BERD unui retailer local

Cora a primit cel mai mare credit acordat de BERD unui retailer local

Autor: Cristina Rosca

14.12.2011, 00:03 946

Retailerul franco-belgian Cora, care deţine cele mai profitabile magazine de pe piaţa locală, a primit în acest an de la Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) un credit de 210 mil. euro pentru finanţarea procesului de expansiune pe piaţa locală.

Cora România va investi 397 mil. euro în deschiderea de magazine pe piaţa locală, potrivit BERD.

Acesta este cel mai mare credit acordat vreodată unui retailer român în ultimii ani. În 2009 aceeaşi instituţie a împrumutat Kaufland cu 150 de milioane de euro pentru expansiunea pe piaţa din România şi pe cea din Bulgaria. La rândul său, Carrefour s-a împrumutat de mai multe ori în ultimii ani de la subsidiara din Olanda a companiei.

Ultimul credit a fost contractat anul trecut şi a fost în valoare de 60 de milioane de euro.

Cora anunţă că deja a primit creditul de la BERD, bani pe care îi va folosi pentru deschiderea de noi magazine.

"Împrumutul nostru a fost obţinut de mult timp", spun reprezentanţii Cora. Anunţul despre acest împrumut a apărut pe site-ul BERD la începutul lunii septembrie.

Deşi nu este precizat un număr de magazine pe care compania le va deschide cu aceşti bani, potrivit estimărilor ZF, la o investiţie medie de 15-20 de milioane de euro per unitate, Cora ar putea deschide 20-25 de magazine. Cifrele coincid cu cele anunţate de Philippe Lejeune pentru viitorul apropiat.

"Vom continua să deschidem maga­zine în oraşele unde se vor ivi oportunităţi. Mer­gem şi în oraşe mai mici, de sub 50.000 de locuitori cum este cazul oraşului Slobozia, dar vrem să mai deschidem şi în Capitală. Nu mergem doar acolo unde este venitul mai mare, ci şi acolo unde credem că avem oportuniţăţi."

Conform informaţiilor publicate pe site-ul BERD, noile magazine ale Cora vor fi deschise în special în oraşe din provincie, însă nu sunt oferite numele acestora. Cora a anunţat des­chideri în Slobozia, Braşov, Galaţi, Bacău şi Constanţa.

Creditul ce se va acorda pe termen lung va avea o valoare de până la 210 mil. euro şi va fi oferit în lei şi în euro.

Cora a ieşit la "atac" în 2010, când a început să deschidă magazine şi să îşi anunţe planurile de ex­pansiune pentru următorii ani, după ce timp de circa un de­ceniu a deschis doar cinci unităţi. În 2012 Cora va des­chi­de trei unităţi, în Slo­bozia, Bucureşti şi Bacău, după alte trei inau­gurări în acest an. În prezent reţeaua nu­mără opt magazine. Anul trecut fran­cezii au obţinut afaceri de 327,8 mil. euro, nivel aproape similar cu cel din 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO