Companii

Costel Caracaş, un mic fermier din Brăneşti, se revoltă: De două luni stau cu 4 tone de brânză pe stoc. Supermarketurile nu vor marfă românească. „Noi nu putem să mâncăm brân­za noastră, care e fă­cută 100% din lapte, tre­buie să aducem din Ger­mania şi Polonia.“

Costel Caracaş, un mic fermier din Brăneşti, se...

Autor: Roana Rotaru

25.08.2018, 14:21 12710

Fermierul Costel Caraş, pro­prie­tarul fermei de vaci Caralact din Bră­neşti, judeţul Ilfov, spune că va renunţa la creşterea celor 150 de vaci din fer­mă, precum şi la propria uni­­tate de procesare lac­ta­te pen­tru că nu găseşte pia­ţă de desfacere pentru pro­du­sele sale din cauza importurilor masive.

„De două luni stau cu 4 tone de brânză pe stoc pe care nu o pot vinde nici cu 7 lei kilogramul. Am făcut recent o in­vestiţie de circa 11.000 de euro într-o uni­tate de procesare. Ce am dat, am dat cu ţârâita. Supermarketu­rile nu vor marfă românească. O să închid şi o să mă întorc la profesia de inginer constructor“, a spus Costel Caraş.

În 2017, România a importat 74.000 de tone de brânză, echivalentul a peste 3.000 de camioane încărcate cu brânză, potrivit datelor CLAL, o companie ita­lia­nă care oferă consul­tanţă pe piaţa lac­ta­telor.

„Noi nu putem să mâncăm brân­za noastră, care e fă­cută 100% din lapte, tre­buie să aducem din Ger­mania şi Polonia“, a spus el.

După cantitatea de brân­zeturi importate în 2017, principalele ţări din care România adu­ce brânză sunt Germa­nia (29.000 de tone), Po­lo­nia (13.000 tone) şi Italia (6.300 tone), potrivit datelor CLAL.

În primele cinci luni din an, Ro­mâ­nia a im­portat 38.000 de tone de brân­ză, cu aproape 35% mai mult faţă de ace­eaşi perioadă a anului precedent, potrivit datelor CLAL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO