Companii

Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 10% faţă de trimestrul al treilea din 2010

05.12.2011, 10:22 86

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată - după numărul zilelor lucrătoare - a înregistrat în trimestrul al treilea o rată de creştere de 3,55% faţă de trimestrul precedent şi de 10% comparativ cu perioada similară din 2010, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (3,48%, respectiv 10,02%).

Faţă de trimestrul II 2011, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o creştere mai accentuată în învăţământ (16,65%), industria extractivă (10,55%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (6,48%). Cele mai mari scăderi au fost consemnate în "alte activităţi de servicii" (-1,51%), "intermedieri financiare şi asigurări", respectiv "informaţii şi comunicaţii" (-1,01%).

Creşterea accentuată în învăţământ a fost determinată de diminuarea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (-20,5%), fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al treilea al fiecărui an, cauzat de vacanţa şcolară.

În industria extractivă majorarea a fost determinată atât de reducerea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (-5,2%), ca urmare a concediilor de odihnă, cât şi de creşterea cheltuielilor directe ca urmare a acordării de prime ocazionale (inclusiv prime de vacanţă şi pentru "Ziua petrolistului").

În activităţile de producţie şi furnizare de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, administraţie publică şi sănătate şi asistenţă socială avansul costului forţei de muncă a fost influenţat în principal de scăderea timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (între 6,0% şi 7,3%) ca urmare a concediilor de odihnă.

În trimestrul al treilea, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 3,54%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 3,60%. Creşterile înregistrate de cele două componente - pentru indicii în formă brută (neajustată) - au fost de 3,46% şi respectiv 3,53%.

Comparativ cu trimestrul al treilea din 2010, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în sănătate şi asistenţă socială (19,73%), administraţie publică (18,58%) şi învăţământ (17,20%), datorită salarizării diferite aplicate în cei doi ani pentru personalul plătit din fonduri publice. Creşterile cele mai mici au avut loc în activităţile de informaţii şi comunicaţii (4,41%), respectiv în activităţile de servicii administrative şi servicii suport (4,82%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent - indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 10,01%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 10,03%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri de 9,96%, respectiv 9,98%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO