Companii

Cotnari spera sa revina pe crestere, dupa un minus de 5%

09.03.2010, 23:05 55

Producatorul de vin Cotnari din Iasi si-a bugetat pentru acestan o crestere de 5% a volumului de vanzari, evolutie care s-arputea pastra si la nivelul cifrei de afaceri daca nu exista mutatiiin structura de vanzari.

Anul trecut compania a vandut 10,1 mil. de unitati (sticle), cu4,7% mai putin comparativ cu 2008, adica un declin de 0,5 mil.unitati.

"Atat diminuarea consumului, cat si deplasarea acestuia catresegmentul de produse din portofoliu cu o valoare adaugata redusa aufacut ca scaderea numarului de unitati vandute in 2009 fata de 2008sa fie mai mica decat reducerea cifrei de afaceri", a spus RazvanSerghiuta, director al Cotnari.

In valoare, cifra de afaceri a companiei a fost cu 9,5% mai micafata de 2008. Potrivit datelor de pe site-ul Ministerului deFinante, Cotnari a avut in 2008 o cifra de afaceri de 103,9 mil.lei (28,2 mil. euro).

"La sfarsitul anului 2008 o parte dintre produsele companiei ausuferit o majorare de pret. Aceasta a facut ca profitul din 2009fata de 2008 sa inregistreze o scadere mai putin pronuntata daca neraportam la cifra de afaceri, de 2,38%, de la 4,2 milioane de leiin 2008 la 4,1 milioane de lei in 2009", a mai spus Serghiuta.

Cotnari detine 1.710 de hectare cultivate cu vita-de-vie, iarpana la sfarsitul acestui an vrea sa ajunga la 2.010 hectare,diferenta de 300 de hectare urmand sa fie plantata in urma unorinvestitii de 4,5 mil. euro. Compania mai are bugetate investitiide 0,58 mil. euro in tractoare si masini agricole. PotrivitCotnari, pe parcursul derularii acestor proiecte compania va angajanoi oameni.

"Suprafetele nou-cultivate cu vita-de-vie trebuie intretinute,lucru ce nu putea fi realizat cu personalul existent la momentuldemararii programului", a mai spus Serghiuta.

Cotnari a derulat investitii similare si in 2009, prininfiintarea a 240 de hectare, sumele implicate fiind estimate la 4mil. euro, dar si in cresterea capacitatii de depozitare siachizitia de tractoare si masini. In total au fost necesare fonduride peste 5 mil. euro.

"Chiar daca anul 2009 nu s-a mai inscris in trendul ultimilorcinci ani, cand compania a inregistrat cresteri succesive alecifrei de afaceri, nu am sistat planul investitional pe termenmediu", a adaugat Serghiuta.

Cotnari este unul dintre principalii producatori de vin de pepiata locala, care activeaza pe o piata estimata anul trecut la 450mil. euro.

Alti producatori importanti de vin sunt Murfatlar, Vincon,Jidvei, Domeniile Tohani.

6 milioane de hectolitri de vin

Potrivit Patronatului National al Viei si Vinului (PNVV),productia de vin a fost estimata anul trecut la 6 mil. hectolitri,cu 5-10% peste media ultimilor ani, pe fondul conditiilor meteofavorabile pentru viticultura.

Piata "oficiala" este de 1,2-1,5 mil. hectolitri, iar piatatotala (care include autoconsumul si piata nelegala) atinge 5,5-6mil. hectolitri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO