Companii

Criza ne-a tinut pe loc un an si jumatate si ne va mai tine inca pe atat, spune patronul Semanatoarea

Criza ne-a tinut pe loc un an si jumatate si ne va mai tine inca pe atat, spune patronul Semanatoarea

Ion Radulea, proprietarul platformei de la Semanatoarea: Indeplinim conditiile financiare cerute de banci, dar nu suntem dispusi sa cheltuim banii proprii si apoi sa auzim bancile ca vor sa mai astepte pana sa acorde finantarea. Orice decizie de creditare trebuie acum aprobata de bancile-mama.

18.03.2010, 23:15 73

Cei mai multi bucuresteni care coboara acum la statia de metrouPetrache Poenaru (fosta Semanatoarea) nu se mai indreapta spre zonain care acum 15 ani se construiau anual 600-700 de combineagricole, ci intra in primele doua cladiri de birouri aleproiectului Sema Parc, imbracati la costum sau "casual" pentrufirmele de IT sau din alte domenii care isi au sediul acolo.

Langa cele doua imobile imbracate in sticla verde se afla unteren de 1,3 ha, imprejmuit cu un gard de tabla, pe care ar trebuiinceputa in acest an constructia la alte doua cladiri de birouri,cu o suprafata inchiriabila de 33.000 de metri patrati, in care arputea lucra inca cel putin 1.000 de oameni.

Pentru asta insa este nevoie ca firmele sa caute sa faca noiangajari, pentru a avea nevoie de spatiu, iar bancile sa finantezeo buna parte din costurile cu constructia, deoarece putine au fostcazurile in care dezvoltatorii au mizat toti banii proprii pe unproiect imobiliar.

"Suntem in negocieri cu mai multe banci si avem un acord nescrispentru obtinerea unui credit sindicalizat de la doua banci si osocietate de leasing. Nu se poate ca piata birourilor sa fie chiarzero in momentul de fata, referindu-ma la proiectele de peste20.000 de metri patrati, care pot schimba fata orasului", spuneomul de afaceri Ion Radulea, proprietarul platformei de 40 dehectare de la Semanatoarea, destinata realizarii unui megaproiectimobiliar.

Conform planurilor initiale, cele doua cladiri pentru a carorconstructie Radulea incearca sa obtina macar 40 de milioane de eurode la banci (dintr-o investitie totala de 70 mil. euro), ar fitrebuit deja sa fie intr-un stadiu avansat de executie, dar crizanu a ocolit niciun investitor in imobiliare.

"Deocamdata criza ne-a tinut in loc un an si jumatate si ne vamai tine un an si jumatate, luand in calcul felul in care eragandit intregul proiect in ansambu, care inainteaza acum larelanti", spune Radulea, care vrea sa construiasca la Semanatoareanu doar birouri, ci si locuinte si spatii comerciale.

"Conform planului initial, trebuia lucrat pe mai multe planuri,dar pentru rezidential, desi am finalizat proiectarea, nu am depusinca documentele pentru obtinerea autorizatiei de construiredeoarece asteptam momentul in care oamenii vor putea lua un creditpentru un apartament de 200.000-300.000 de euro. Acum se vand doarapartamente «de necesitate», nu locuinte in care sa stai o viata",a mai spus antreprenorul.

Pana la dezghetarea pietei rezidentiale insa, cel mai mareaccent este pus tot pe proiectul de birouri, unde Radulea poatespune acum ca si-a aratat expertiza, prin imobilele vandute pentrumai mult de 100 de milioane de euro catre grupul austriacEuropolis.

"Am vrea sa incepem pana la jumatatea anului lucrarile la a douaetapa a proiectului de birouri. Am semnat deja contractul deantrepriza, iar in curand vrem sa semnam cu firma care se va ocupade inchiriere. Suntem in discutii cu potentiali chiriasi.Conditiile solicitate de banci au devenit mai flexibile in ceea cepriveste preinchirierile, de la 60-70% la circa 40-50% dinsuprafata proiectului", spune Radulea, care ramane insa sceptic cuprivire la sansele ca bancile cu care lucreaza de doua luni sijumatate la o schema de finantare sa ii acorde creditulnecesar.

"Indeplinim conditiile financiare cerute de banci, dar nu suntemdispusi sa cheltuim banii proprii si apoi sa auzim bancile ca vorsa mai astepte pana sa acorde finantarea. Orice decizie decreditare trebuie acum aprobata de bancile-mama", precizeaza omulde afaceri.

Radulea exclude varianta vanzarii unor suprafete de teren dinplatforma pe care o detine, desi in piata au aparut investitoriaflati in cautarea unor investitii cu un grad ridicat derentabilitate.

"Au aparut si fonduri de investitii care cauta insa randamenteanuale de 20-25%, care sunt posibile, dar il transforma pedezvoltator intr-un simplu vanzator de teren, blocat in proiectpana la finalul acestuia", spune Radulea, care a preluatSemanatoarea in anul 1999 si a inceput cinci ani mai tarziuconturarea proiectului imobiliar in care valoarea totala ainvestitiilor este estimata la circa 1,3 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO