Companii

Cu afaceri de 78 mil. euro, Boromir a mai cumparat o fabrica de paine

02.02.2006, 20:16 319

Grupul de firme din Ramnicu Valcea, una dintre cele mai mari societati de panificatie din tara, a cumparat pentru 1,2 mil. euro societatea Morarit Panificatie Ialomita.

Dupa finalizarea tranzactiei, actionarii Boromir spun ca fabrica are nevoie de cel putin 3 milioane de euro pentru a se conforma la normele europene.

"Am participat la o licitatie impreuna cu Vel Pitar si am reusit sa cumparam societatea pentru 4,4 milioane de lei (n. red - 1,2 mil. euro). Licitatia a pornit de la 3 milioane de lei", a declarat Dinel Boromiz, actionar al grupului din judetul Valcea.

Boromiz a explicat ca pentru grup aceasta achizitie este una strategica. "Fabrica se afla la 100 de kilometri de Buzau, oras in care grupul are alte centre de productie. In plus, se afla in mijlocul uneia dintre cele mai importante zone cerealiere a tarii si permite o mai buna coordonare a activitatii", a adaugat Boromiz.

In aprilie 2005, Tribunalul Ialomita a deschis procedura de reorganizare judiciara si faliment a societatii Morarit Panificatie Ialomita si a desemnat ca administrator judiciar compania PricewaterhouseCoopers Management Consultants.

Societatea Morarit Panificatie a fost una dintre cele mai mari fabrici din zona de sud a tarii, suprafata totala pe care se afla centrele de productie depasind 20.000 de metri patrati. Pana in in aprilie 2005, actiunile societatii au fost tranzactionate pe Rasdaq. Potrivit site-ului bursei electronice, in 2004 Morarit Panificatie Ialomita a inregistrat o cifra de afaceri de 5 miliarde de lei vechi (135.000 euro) si pierderi de 4,6 miliarde de lei vechi (120.000 euro).

Potrivit reprezentantilor Boromir, fabrica din judetul Ialomita va produce la capacitate maxima cel mai probabil in 2007, pentru retehnologizarea si aducerea ei la standarde europene fiind necesare investitii de peste 3 milioane de euro.

Grupul a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 78 de milioane de euro, in crestere cu 8% fata de 2004. Inca de anul trecut actionarii Boromir anuntau o crestere moderata a cifrei de afaceri, dupa saltul din 2004, cand business-ul companiei a crescut cu aproape 25 de milioane de euro.

Evolutia grupului s-a bazat pe extinderea unor capacitati de productie, a diversificarii gamei de produse, dar si achizitiei producatorului de paste fainoase ProPasta Iasi. Compania practic si-a dublat capacitatea de productie de paste fainoase in urma preluarii ProPasta printr-o tranzactie de aproximativ 600.000 de euro.

Grupul Boromir detine fabrici de paine in Buzau, Valcea, Sibiu si Deva. Grupul mai detine moara Cibin din Sibiu, doua unitati de tip Comcereal, Amylon Sibiu si Extrasib Sibiu, plus 27 de magazine proprii de mici dimensiuni in orasele unde detine fabricile de paine. Compania s-a lansat anul trecut si pe piata de faina cu o linie de impachetare a fainii la punga. Tot anul trecut, Boromir a anuntat investitii in activitati de retail, prin deschiderea unor supermarketuri sub brandul Avantaj in Ramnicu Valcea si Buzau.

Boromir este detinut de cinci actionari persoane fizice romane.

In 2004, Boromir s-a aflat in negocieri pentru intrarea pe piata bucuresteana a panificatiei prin preluarea companiei Plevna SA. Boromir a concurat pentru aceasta afacere cu alti doi mari producatori de profil: Vel Pitar, detinut de fondul de investitii Broadhurst, si Racova Com Agro Pan, a omului de afaceri Adrian Porumboiu. Afacerea a cazut insa din cauza pretului foarte mare cerut de actionarii Plevna.

La nivelul industriei de morarit si panificatie, Boromit concureaza cu Vel Pitar Ramnicu Valcea, Dobrogea Grup Constanta, Loulis, Ravoca Com Agro Pan Vaslui si Pan Group Craiova, plus cateva sute de mici producatori locali din judetele unde Boromir detine capacitati de productie.



Ofensiva Boromir

* 2006 achizitioneaza Morarit Panificatie Ialomita, cu 1,2 mil. euro

* 2005 incepe investitiile in retail prin deschiderea unor hipermarket-uri sub brandul Avantaj

* 2004 cumpara ProPast Iasi pentru 600.000 de euro si isi dubleaza capacitatea de productie pe segmentul pastelor

* 1998-2002 achizitioneaza trei mori in Sibiu, Buzau si Deva, operatiuni in urma carora grupul controleaza circa 10% din industria de morarit din tara

dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO