Companii

Cu câţi bani din salariu rămân o asistentă, un profesor şi un director de bancă după ce plătesc acelaşi de produse pentru masa de Paşte

Cu câţi bani din salariu rămân o asistentă, un...

Autor: Gândul

18.04.2014, 13:40 2256
Preţul minim al cumpărăturilor în hipermarketuri este de 160 de lei, potrivit unui calcul efectuat de Gândul. Aceşti bani reprezintă un sfert din salariul pe o lună al unei asistente nou intrate în sistemul medical de stat românesc.

Reporterii gândul au vizitat hipermarketurile cu câteva zile înainte de Paşte, unde au umplut un coş cu ingrediente sau alimente gata preparate pentru un meniu de bază în ziua de Paşte. Coşul a inclus pulpă de miel, lapte, ouă, caşcaval, salam, unt, făină, zahăr, bere, ceapă, cartofi, roşii, salată, o băutură răcoritoare, o sticlă de apă minerală, una de vin, un kilogram de portocale, o figurină de ciocolată, cafea, precum şi vopsea de ouă.

Pentru toţi cei circa 900.000 de români angajaţi cu salariul minim pe economie, de 636 de lei net, cuantumul coşului de bază pentru masa de Paşte reprezintă un sfert din salariul lor lunar - 25,15 %.

Gândul a calculat câţi bani cheltuiesc din salariul lor pentru masa de Paşte o parte dintre românii care lucrează în sistemul de stat, dar şi privat. Calculul a fost realizat în baza delaraţiilor de avere făcute publice, dar şi a datelor obţinute de gândul din partea mai multor surse din piaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO