Companii

Culita Tarata isi imparte averea celor trei copii

05.04.2010, 23:08 3771

Culita Tarata, proprietarul companiei TCE 3 Brazi, caregenereaza anual 80 de milioane de euro din agricultura, a decis saisi imparta businessul creat in urma cu 20 de ani intre cei treifii.

"Trebuie sa ii antrenez, pentru ca daca nu implici copiii, veimunci pentru ei pana ii scoti la pensie. Transferul actiunilor ainceput de mai mult timp, prima oara catre cel mai mare fiu, apoicatre ceilalti doi, dar cu siguranta nu ma voi retrage dinagricultura. Nu pot renunta la acest domeniu, chiar acum am vizitatferma de vaci, pentru ca aici trebuie sa lucrezi la foc continuu.In plus, voi fi consultat in toate deciziile administrative", adeclarat Culita Tarata (desen).

Culita Tarata a inceput afacerile in agricultura cu catevahectare de teren agricol si 100 de oi. La doi ani dupa primarecolta, pentru a creste valoarea businessului a pus pe picioareferma de animale, sectorul de abatorizare si de prelucrare alaptelui si carnii.

In prezent, lucreaza circa 65.000 de hectare de teren agricol inInsula Mare a Brailei si in judetul

Neamt, are 2.500 de bovine, 10.000 de oi si 20.000 de porci.

Grupul lui Tarata include si sectorul prelucrarii lemnului siturismul.

"Fiul cel mare, George se ocupa de compania TC Compilimpex, cuactivitate in prelucrarea lemnului, care are circa 400 de angajati.Culita, baiatul mijlociu, care a absolvit ASE-ul se va ocupa demanagementul statiunii Durau, iar Mihai, cel mai mic dintre fii,care a terminat Agronomia, a preluat partea de agricultura. Ii trecprin rotatie prin toate sectoarele sa invete", spune CulitaTarata.

In decembrie, omul de afaceri din Neamt a inaugurat un hotel depatru stele in statiunea Durau, in urma unei investitii de patrumilioane de euro. Hotelul are 50 de camere, sali de conferinte, unrestaurant, spa si club de noapte.

"Turismul si agricultura vor avea mari sanse in Romania. Am trastare sa terminam investitia inceputa cu mult timp in urma, pentruca daca lasam lucrarile neterminate pierdeam sume si mai mari. Anulacesta nu vom mai investi in acest sector, dar in 2011 vom incepeconstructia unui alt hotel de patru stele, tot in Durau, dar careva avea 218 locuri", afirma Tarata. Investitia in cel de-al doileahotel, care va fi administrat de unul dintre fiii omului deafaceri, ajunge la circa sapte milioane de euro.

O afacere de familie

Afacerea creata de Tarata a fost gandita inca de la inceput cabusiness de familie, un pachet minoritar din grup, de 10%, fiinddetinut de sotia sa Elvira Tarata. Insusi numele companiei, TCE 3Brazi, a fost creat din initialele celor doi si cu referire directala cei trei copii ai familiei Tarata. Intr-un interviu acordatanterior exclusiv ZF, Culita Tarata spunea ca nu s-a ganditniciodata la valoarea businessului sau, pentru ca "nu este devanzare". "Ar insemna sa ma vand. Niciodata nu am luat inconsiderare vanzarea companiei pe care am creat-o, pentru ca amtrei copii care vor prelua conducerea. Singurul lucru la care m-amgandit pana acum a fost legat de consolidarea grupului", anuntaatunci Culita Tarata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO