Retail&Agrobusiness

Culmea globalizării: McDonald’s, simbolul capitalismului american, vinde afacerea din România către un antreprenor rus

Culmea globalizării: McDonald’s, simbolul...

Autor: Cristina Roşca

27.03.2015, 11:56 16569

Grupul american McDonald’s a vândut businessul din România catre un antreprenor rus, tranzacţia urmând a fi anunţat în următoarele zile, potrivit mai multor surse apropiate tranzactiei. Ziarul Financiar a anunţat încă din vara anului trecut că americanii îşi caută francizat însă oficialii din România ai companiei au negat vehement.

De achiziţia McDonald’s au fost interesaţi atât antreprenori locali cât şi străini, însă în final a fost vândut businessul către un antreprenor rus despre care există puţine informaţii. În Rusia businessul este deţinut direct de către americani, însă în România businessul a fost vândut către un rus.

Încheierea acordului urmează să aducă în buzunarele americanilor câteva zeci de milioane de euro. Pe lângă suma obţinută pentru transferul de business, McDonald’s va încasa de la francizat şi procente din cifra de afaceri anuală, care în prezent se apropie de 100 mil. euro. În cazul acestei preluări directorul general – Daniel Boaje - va primi un număr de acţiuni pentru a rămâne în companie şi pentru a se asigura continuitatea businessului, potrivit unor surse apropiate discuţiilor. Americanii au mai încercat să transfere ope­raţiunile locale în mâinile unui francizat în ultimii ani, însă discuţiile nu s-au finalizat. Noul proprietar al businessului va trebui nu doar să plătească procente din vânzări, ci va avea de îndeplinit şi o serie de condiţii, precum un anumit număr de renovări pe an şi un anumit număr de deschideri, spune o sursă apropiată companiei.

Lanţul de tip fast-food, intrat pe piaţa locală cu un restaurant în zona Piaţa Unirii în 1995, este singurul nume străin de pe piaţa locală a restaurantelor care a venit direct, rivalii de la KFC, Pizza Hut şi Subway operându-şi afacerile în franciză. McDonald’s a mai aplicat acest model de business - intrare directă şi apoi transferul operaţiunilor către un francizat - pe mai multe pieţe din Europa de Est, precum Republica Moldova (businessul a fost preluat de omul de afa­ceri Ilie Năstase), Bulgaria, Georgia sau Azerbaidjan.

Aceasta este strategia companiei în Europa pentru pieţele de mici dimensiuni, cu sub 150 de restaurante. McDonald’s a realizat o mişcare de acest gen şi în America de Sud, când un singur francizat a preluat toate cele circa 1.800 de localuri de pe continent.

 Noii proprietari urmează să preia atât activitatea restaurantelor, cât şi spaţiile comerciale şi terenurile pe care McDonald’s le deţine în proprietate în România. Încă de la intrarea pe piaţă, americanii au mizat pe închirierea de terenuri, fie de la primăriile oraşelor, fie de la alţi proprietari, astfel încât astăzi McDonald’s are, potrivit unor surse apropiate companiei, doar aproximativ zece terenuri în proprietate la o reţea de aproape 70 de unităţi.

Tranzacţia înseamnă pentru americani venituri mai mici, dar şi cheltuieli mai mici. Astfel, la nivel de profit, gigantul McDonald’s ar putea avea de câştigat, mai ales că în ultimii ani rezultatele nete ale companiei au fost tot mai slabe pe piaţa locală. McDonald’s România, compania care operează restaurantele deţinute direct de companie şi pe care sunt înregistrate şi veniturile obţinute din franciză, a terminat anul 2007 - unul dintre ultimii ani de boom economic - cu un profit de 9 mil. euro, de trei ori mai mare decât cel de anul trecut şi de zece ori mai mare decât cel din 2012. Afacerile companiei au fost în 2013 de  95 mil. euro, faţă de 89 mil. euro în 2012. Ele rămân însă departe de nivelul din anii de boom, când erau la circa 110 mil. euro.

Ziarul Financiar vă recomandă şi:

 

Următorul Need for Speed va fi realizat în România

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO