Companii

Cultura de hamei a scăzut de nouă ori de la Revoluţie până în prezent, de la 2.300 ha la 250 ha

Cultura de hamei a scăzut de nouă ori de la Revoluţie...

Autor: Florentina Niţu

10.10.2019, 00:07 2389

Cultura de hamei s-a diminuat de nouă ori în perioada 1990-2018, de la 2.300 de hectare până la 250 de hectare, iar fermierii susţin că principala cauză este deteriorarea infra­structurii necesare dezvoltării acestei plante, produsă din neglijenţa statului sau din lipsa de strategie a proprietarilor pe mâinile cărora au ajuns construcţiile după privatizare.

Reînfiinţarea culturii ar costa prea mult, precizează agri­cultorii, iar despre extindere nu poate fi vorba, pentru că legislaţia le pune piedici.

„Am fost atât de nepricepuţi încât o moştenire valo­roa­să a epocii comuniste am distrus-o în perioada 1998-2005. Toate fermele de stat construite pe vremea lui Ceau­şes­cu, bine gândite din punctul de vedere al amplasării, au înce­put să se decline din cauza unui management defectuos. Tot în acei ani s-a decis privatizarea fermelor de hamei fără condi­ţio­narea păstrării domeniului de activitate, ceea ce a dus prac­tic la vânzarea construcţiilor de beton realizate pentru creş­terea hameiului. Acum mai avem 10% din ce aveam înain­te“, spune Akos Daniel Mora, manager general la com­pania Moragroind din Târgu-Mureş.

El spune că statul nu-şi permite să finanţeze reînfiinţarea culturii de hamei, pentru că presupune investiţii de milioane de euro. Un hectar de hamei costră 25.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO