Companii

Cum a ajuns brandul Arcom la datorii de 3 milioane de euro

10.06.2009, 18:18 357

Grupul Arcom Bucuresti, din care fac parte 11 firme, si-a restrans puternic activitatea in ultimul an din lipsa de proiecte de anvergura, numarul angajatilor ajungand in prezent la circa o treime din totalul de 1.300-1.400 cati erau in 2007.

Cum s-a ajuns la aceasta situatie?
In iunie 2007, actionarii companiei (la acea vreme format majoritar din managament si angajati) au inceput negocierile de vanzare cu mai multe companii straine de profil si fonduri de investitii, care insa au esuat pentru ca nu s-au inteles la pret. Ulterior, actionarii au fost contactati de George Becali, patronul echipei Steaua, care a cumparat initial 1% din actiuni si a majorat participatia prin achizitii succesive de actiuni la un pret de 105 euro/actiune.
Dupa ce Becali a ajuns actionar majoritar a schimbat managementul si l-a adus la conducerea companiei pe Mihai Oprea, un om de afaceri din Slatina, seful filialei Olt a Partidului Noua Generatie. Ulterior, Arcom si-a restrans activitatea, a acumulat datorii de 3 mil. euro si a semnat tot mai putine contracte noi.
Compania Arcom "Antrepriza Romana de Constructii-Montaj Bucuresti" a fost infiintata in 1969. La nivel international, compania a realizat lucrari in state precum Germania, Austria, Mongolia, Sudan, Algeria, Libia, Irak, Ucraina, Rusia, Turkmenistan sau Armenia.
"Vom aduce compania Arcom acolo unde a fost, pentru ca am castigat din nou contracte in strainatate. Avem doua contracte in valoare totala de 600 de milioane de euro in Dubai si Abu Dhabi, pentru construirea a doua blocuri cu 27, respectiv 45 de etaje", a declarat Oprea.
Potrivit lui Oprea, Arcom a avut in 2008 cel mai bun exercitiu financiar din ultimii ani, cand a atins o cifra de afaceri de 57 mil. euro, in crestere cu 7% fata de anul precedent, iar cheltuielile au scazut cu 36% fata de anul precedent.
"Este adevarat ca intampinam probleme din cauza blocajului de pe piata constructiilor, dar cererile de intrare in insolventa sunt nefondate. Incercam sa platim datoriile, dar avem si noi la randul nostru de recuperat creante", explica Oprea. Cea mai mare suma datorata de Arcom se ridica la circa 400.000 de euro, cea mai mica fiind de 230 de lei.
Printre cele mai importante proiecte derulate de Arcom in ultimii ani se numara Central Park, centrul comercial Dragonul Rosu, proiecte dezvoltate de grupul Niro, fabrica de medicamente LaborMed din Bucuresti sau lucrari de mediu finantate prin SAPARD sau SAMTID. Arcom mai are in derulare un proiect de circa 10 mil. euro pentru alimentarea cu apa a unor localitati de pe Valea Prahovei, precum si lucrari de realizare a unor statii de epurare in nordul Moldovei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO