Companii

Cum a ajuns Dinu Patriciu cel mai bogat om din România

Cum a ajuns Dinu Patriciu cel mai bogat om din România
19.08.2014, 15:38 3580

Omul de afaceri Dinu Patriciu a vandut în luna august 2007 75% din actiunile pe care le detinea la Grupul Rompetrol catre o companie de stat din Kazahstan pentru 2,1696 miliarde de dolari, devenind astfel cel mai bogat om din Romania a carui avere a fost confirmatţ de piata printr-o tranzactie. 

Dinu Patriciu a murit la Londra

Patriciu detinea anterior tranyactiei 80% din Grupul Rompetrol, iar partenerul sau, americanul Phil Stephenson ,avea 20%. Grupul Rompetrol, inregistrat in Olanda, a fost evaluat in urma tranzactiei la 3,616 miliarde de dolari. Patriciu a rămas după vânzare  cu 20% din grup, Stephenson - 5%, iar compania KazMunayGaz a preluat 75%. 

"Sa spunem ca plata s-a facut, adica banii sunt intr-un cont escrow (este un cont de tranzit pana la perfectarea tranzactiei - n. r.)", declara pe data de 27 august 2007 amiaza Dinu Patriciu, 57 de ani, la o vila din cartierul Primaverii din Capitala, situata pe strada Mircea Eliade nr. 2.

"Nu sunt mai bogat sau mai sarac decat acum o saptamana. Doar ca acum o parte din aceasta bunastare este lichidaŢ, preciza atunci magnatul.

Anterior tranzacţiei, cel mai bogat roman era considerat omul de afaceri Ion Tiriac, a carui locuinta oficiala era situata tot pe strada Mircea Eliade. "Stiam ca este o greseala de evaluare de multa vreme (cine era cel mai bogat roman - n. r."), mentiona Patriciu la finalul lui august 2007.

Patriciu spunea ca mai detine terenuri, achizitionate incepand din 1991, portofoliul de real-estate fiind evaluat de catre el la "cateva sute de milioane (euro/dolar - n. r.).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO