Companii

Cum a ajuns InterContinental, emblema hoteliera a Bucurestiului, sa fie evaluat la 20 de milioane de euro

Cum a ajuns InterContinental, emblema hoteliera a Bucurestiului, sa fie evaluat la 20 de milioane de euro

Hotelul InterContinental are o istorie de aproape 40 de ani pe piata din Capitala

17.11.2008, 16:12 549

Omul de afaceri Dan Adamnescu, proprietarul magazinului Unirea din Capitala, a cumparat la sfarsitul saptamanii trecute 15% din actiunile hotelului InterContinental, pentru circa trei milioane de euro, ceea ce duce valoarea hotelului la 20 de milioane de euro.

Adamescu a achizitionat in 2006 si hotelul Rex din Mamaia de la familia Paunescu, anuntand ulterior ca este interesat si de alte investitii in domeniul hotelier. Astfel, Adamescu este urmatorul actionar al hotelului InterContinental dupa participatie, cel mai mult fiind in proprietatea lui Thomas Moser, care detine un pachet de 49%. Membrii familiei Paunescu, cu al caror nume a fost asociat mult timp hotelul, nu mai figureaza in actionariatul InterContinental, dupa ce au vandut anul trecut cele 12,4% din actiuni.
Noul actionar majoritar, Thomas Moser, a aparut recent pentru prima data in raportarile companiei si este un om de afaceri necunoscut pe piata locala. Moser este si presedintele Consiliului de Administratie, functie care era ocupata pana in 2006 de Viorel Paunescu. Majoritatea hotelurilor listate pe bursa sunt subevaluate in prezent din cauza lichiditatii scazute. Si societatea Bucuresti Turism, care detine hotelul Radisson SAS si Complexul Centre Ville, are o capitalizare bursiera de 84 de milioane de lei (22 mil. euro), dupa ce joi actiunile au scazut cu 50%. Totodata, Athenee Palace, care detine 36% la societatea care are in proprietate hotelul Hilton, are o capitalizare bursiera de 48,7 mil. lei (18,5 mil. euro), ceea ce ar duce valoarea hotelului la 36,5 milioane de euro.
In urma unei evaluari a InterContinental realizata de compania de consultanta DTZ Echinox, valoarea hotelului se ridica anul trecut la 70 de milioane de euro, sub cea a altor hoteluri de cinci stele din Capitala. Astfel, Hilton valoreaza, potrivit unor declaratii ale actionarului majoritar George Copos, peste 100 de milioane de euro, iar JW Marriott a fost evaluat la inceputul lui 2006 la 150 de milioane de euro.
Hotelul InterContinental are in prezent o capacitate de 283 de camere operationale, capacitate asemanatoare cu cea a Hilton sau Howard Johnson.
Dupa venituri, InterContinental se situeaza dupa Marriott si Hilton si la un nivel relativ asemanator cu Howard Johnson. Totodata, InterContinental a incheiat anul trecut un o pierdere de 6,6 milioane de euro, potrivit Ministerului Finantelor, insa managerul hotelului afirma ca unitatea este profitabila din punct de vedere operational. Acelasi lucru s-a intamplat anul trecut si in cazul JW Marriott, care a raportat la Ministerul Finantelor o pierdere de 11 milioane de euro, desi managerul hotelului afirma ca unitatea din Romania este una dintre cele mai profitabile din cadrul lantului.
Privatizat in perioada imediat dupa 1989, hotelul a fost cumparat de familia Paunescu, fiind asociat mult timp cu acest nume. In 2006, odata cu numirea lui Moser ca presedinte al Conisliului de Administratie, au avut loc si alte evenimente in cadrul InterContinental. Astfel, hotelul a trecut de la contractul de franciza la cel de management, in care lantul are o mai mare putere asupra unitatii si hotaraste realizarea anumitor investitii.
In cazul contractului de franciza proprietarul plateste o suma anuala si numeste propriul manager. Jonathan Soper, care conduce hotelul InterContinental din Capitala, a declarat de altfel ca inca lucreaza la schimbarea imaginii hotelului.
Printre planurile de schimbare a imaginii InterContinental se numara si demararea in 2009 a unei investitii de circa 25 de milioane de euro, care va fi finalizata la sfarsitul lui 2010 si care va presupune investitii de circa 25 de milioane de euro.
In urma renovarii numarul de camere va creste cu circa 100, pana la peste 380. Cel mai mare hotel de cinci stele de pe piata, dupa numarul de camere, este in acest moment Radisson SAS, cu 424 de camere, urmat de Marriott, cu 402 camere.
Inaugurat la 14 mai 1971, hotelul InterContinental a intrat in mentalul colectiv atat ca cea mai inalta cladire construita in centrul Capitalei, cat si ca unul dintre punctele de atractie de la kilometrul zero al Capitalei, fiind in apropierea Teatrului National si al Universitatii Bucuresti, aducand in acelasi timp elemente de noutate in peisajul Capitalei.
"Era o tendinta de arhitectura moderna care poate fi observata in forma de trunghi cu laturile curbe, care era o noutate in epoca, precum si in ceea ce priveste holurile si ferestrele. Totodata, in epoca era unul dintre brandurile cu cea mai mare vizibilitate", a spus Bogdan Bogoescu, fondatorul biroului de arhitectura Bogoescu Arhitectura.
Constructia hotelului s-a facut in cooperare cu societatea InterContinental Hotels Corporation din S.U.A., proiectul fiind realizat de partea romana, cu asistenta tehnica din partea societatii americane. Arhitectura hotelului a fost realizata dupa planurile arhitectilor Dinu Hariton, Gheorghe Nadrag, Ion Moscu si Romeo Stefan Belea. "Dinu Hariton si Gelu Nadrag erau cunoscuti in epoca pentru constructii de locuinte si cartiere. Hariton a realizat multe locuinte in Drumul Taberei, iar Nadrag in zona Iancului. Am putea spune ca acesti arhitecti faceau parte la inceput, inainte sa intervina alte exigente ale epocii, din curentul international, una dintre cele mai curate perioade din epoca", a precizat Bogoescu.
 
Cele mai importante hoteluri de cinci stele din Capitala Radisson SAS:
  • 424 de camere
  • tinteste primul loc pe piata anul urmator
JW Marriott:
  • 402 camere
  • afaceri de 40 mil. euro anul trecut
Hilton
  • 272 camere
  • afaceri de 21,6 mil. euro anul trecut
Howard Johnson
  • 285 de camere
  • anul trecut a rulat 16 milioane de euro
InterContinental:
  • 283 de camere
  • si-au bugetat mentinerea afacerilor in 2008 la nivelul de 15,3 mil. de euro
Crowne Plaza
  • 164 de camere
  • anul acesta estimeaza afaceri de 11 milioane de euro, in usoara crestere
 
Momente cheie
noiembrie 2008 - Nova Trade Bucuresti, companie controlata de Dan Adamescu, a achizitionat 15% din actiuni pentru circa trei milioane de euro
noiembrie 2008 - este facut public actionarul majorital al InterContinental, Thomas Moser, cu 49% din actiuni
iunie 2007 - familia Paunescu vinde 12% din actiuni
ianuarie 2007 - hotelul InterContinental a trecut de la contract de franciza la contract de management
octombrie 2006 - Viorel Paunescu renunta la pozitia de presedinte al Conisliului de Administratie al InterContinental dupa 13 ani, pozitia fiind preluata de Thomas Moser; Moser fusese numit administratorul firmei RHIC Luxembourg in octombrie 2000, in locul lui Jurg Schoch
2000 - statul a scos la vanzare hotelul InterContinental pentru a recupera creantele asupra chir, iar licitatia a fost castigata de RHIC Luxembourg, controlata de o firma din Panama, Global Services Overseas, cu capital de 6 mil. euro, reprezentata prin Norbert Coster. Actionarii reali nu au fost dati publicitatii
1999 - statul a preluat hotelul InterContinental ca urmare a creditelor neperformante acumulate de grupul de firme CHIR, condus de George Paunescu
1995 - a fost privatizat hotelul InterContinental, care a intrat in proprietatea familiei Paunescu
mai 1971 - a fost inaugurat hotelul InterContinental, primul hotel de cinci stele
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO