Companii

Cum a reactionat industria titeiului

Cum a reactionat industria titeiului
14.09.2009, 17:59 30

Companiile petroliere au pierdut in primele sase luni ale anuluicirca un miliard de dolari din incasarile pe care le raportau inperioada similara a anului trecut.

Fiecare jucator din aceasta piata a mizat pe o strategiediferita in functie de atuurile pe care le avea, unele firme mizandpe investitii, francize si produse noi, altele protejandu-siafacerile prin practicarea unor preturi mai mici la pompa inconditiile unei retele de benzinarii extinse.

Rompetrola venit cu un brand nou

Spre exemplu, Rompetrol a lansat de la inceputul acestui an douanoi produse in benzinariile proprii, a deschis mai multe puncte dealimentare si a lansat un nou tip de benzinarie premium, Litro, incontextul unei cresteri a fortei de vanzari de circa 40% de lainceputul anului. Cu acest arsenal de strategii, Rompetrol a reusitsa inregistreze o crestere a vanzarilor de 22% pe partea angro, darpe partea de retail Rompetrol Dowsntream a comercializat cu 7% maiputini carburanti, in primele sase luni ale anului comparativ cuperioada similara a anului trecut.

Au continuat sa extinda retelele

Si Lukoil, a treia companie de profil de pe piata, cu o retea de300 de puncte de alimentare, a ales calea extinderii pentru a-siproteja macar o parte din vanzari. 15 noi francize deschise inprimele sase luni ale anului au reusit sa salveze circa 6% dinvanzarile companiei, dar nu a fost de ajuns. Rusii au ajuns laafaceri de 530 mil. dolari in primele sase luni ale anului, aproapejumatate din cat realizau in perioada similara a anului trecut.

Petrom, cel mai mare jucator din piata, a fost printre putiniicare nu s-au extins si au beneficiat in schimb din plin de faptulca pot practica cele mai mici preturi la pompa si au cea mai mareretea de benzinarii din Romania. In ceea ce priveste preturile lapompa, acestea au scazut cu circa 17% la motorina si cu doar 3% labenzina.

Motorina a redevenit mai ieftina decat benzina anul acesta, dupace anul trecut cererea sporita pentru acest tip de carburant urcasesubstantial preturile.

Deprecierea leului a facut ca preturile de la pompa sa nu seieftineasca cu aceeasi rapiditate cu care s-a ieftinit barilul depetrol pe pietele internationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO