Companii

Cum a restructurat Petrica Usurelu afacerea Piritex: 9 magazine si 4 depozite au fost inchise si 300 de oameni, concediati

Cum a restructurat Petrica Usurelu afacerea Piritex: 9 magazine si 4 depozite au fost inchise si 300 de oameni, concediati
21.01.2010, 23:12 2102

Petrica Usurelu, proprietarul distribuitorului de materiale deamenajari interioare Piritex din Prahova, estimeaza vanzari decirca 52 de milioane de euro in 2010 pentru principalul saubusiness.

In2009, potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii companiei,vanzarile Piritex s-au contractat cu 30%, la circa 50 de milioanede euro, de la 73,3 milioane de euro cu un an in urma.

"2009 nu a fost un an bun, comparativ cu cel anterior, dar nu afost nici un dezastru. Scaderea (vanzarilor -n. red.) a fost deaproximativ 30%", a declarat Usurelu.

Reducerea volumului de vanzari a necesitat si implementarea unuiprogram de reducere a costurilor, astfel ca in 2009 Piritex ainchis 9 magazine din reteaua nationala. In prezent Piritez are 39de magazine, din care 19 in franciza.

"Am inchis si 9 magazine in 2009, suprafata comerciala a reteleifiind acum de 20.000 mp. La fel, in cazul depozitelor am redusnumarul de la 11 la 7 si am optimizat livrarile", a spusUsurelu.

Inchiderea magazinelor, a patru depozite si reducerea vanzarilorau determinat disponibilizarea a mai mult de 300 de angajati,jumatate din numarul celor care lucrau in cadrul companiei in urmacu un an.

"Majoritatea posturilor restructurate au fost din departamentelede suport, logistica si vanzari, unde procesele au fost optimizatein functie de noile volume de vanzari", a adaugat Usurelu.

Omul de afaceri prahovean este implicat impreuna cu grupulbelgian Alinso si in dezvoltarea unui parc industrial de 220 dehectare in Ploiesti. Dezvoltarea Ploiesti West Park va dura 6-7,ani iar primul chirias al parcului este producatorul de bunuri delarg consum Unilever, care a preluat spatii de depozitare de 30.000mp.

Piata de mochete si pardoseli cade la 150 de milioane deeuro

Importatorul si distribuitorul de materiale pentru decoratiuniinterioare Piritex este specializat in distributia de pardoseli,piata care se estimeaza ca s-a contractat in 2009 cu 40%, scaderilecele mai mari avand loc in portofoliul jucatorilor de talie mica.Valoarea apreciata de Piritex pentru piata pardoselilor in 2010este de 150 de milioane de euro.

In segmentul materialelor pentru amenajari interioare maiactiveaza si grupul Proges, din Oradea, magazinele de bricolaj sidistribuitorii acestor produse la nivel national.

Pentru anul in curs Usurelu apreciaza o revenire usoara avanzarilor, de maximum o cifra. "In 2010 nu estimez o cereresuplimentara. In schimb cresterea pietei o asteptam din 2011.Suntem intr-o perioada de conservare, consolidare, cu cresterifoarte mici. Speram sa recuperam 5%."

Estimarile pentru 2010 sunt realizate si pe bazacomportamentului consumatorilor, care potrivit lui Usurelu aumigrat in mare parte catre segmentul de pret al produselor entrylevel sau mediu, in timp ce cererea pentru produse high-endcontinua sa se diminueze.

Planul de business pentru 2010 a necesitat si reinnoirealiniilor de creditare la inceput de an. Potrivit informatiilorpublicate in Monitorul Oficial, conducerea companiei a decisprelungirea unui credit de 6,5 milioane de euro contractat de laUniCredit Tiriac Bank.

"Este vorba de prelungirea unei linii de capital de lucru carese intinde pe inca un an. Este un proces normal de negociere afinantarii pentru capitalul de lucru", a explicat Usurelu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO