Companii

Cum a reusit Hidroconstructia sa urce cu 21% in cel mai greu an din constructii

Cum a reusit Hidroconstructia sa urce cu 21% in cel mai greu an din constructii
18.01.2010, 23:07 539

Hidroconstructia, cel mai mare constructor de pe piata locala infunctie de cifra de afaceri din 2008, a inregistrat anul trecut ocrestere de 21% a cifrei de afaceri in lei, pana la 1,12 mld. lei(264,7 mil. euro), datorita contractelor cu finantare de la UniuneaEuropeana semnate in anii precedenti.

Compania a fost una dintre putinele firme mari din constructiicare si-au majorat businessul in 2009, in contextul in care piata ascazut cu 17%, pana la 12 mld. euro.

Hidroconstructia a avut in derulare 132 de contracte cu ovaloare de program de 1.079 miliarde lei (255 mil. euro), din care82 de contracte vor continua si in anul 2010 cu o valoare deprogram de 650 milioane lei (circa 155 mil. euro). Din aceste date,reiese ca in 2009 Hidroconstructia a reusit sa creasca datoritacontractelor semnate din anii precedenti.

"Lucrarile de infrastructura au reprezentat aproximativ 60% dinvaloarea cifrei de afaceri pentru anul 2009 fata de 40% catreprezinta restul lucrarilor care sunt in principal lucrarihidroenergetice si hidrotehnice", afirma Romeo Bogdanovici,directorul de resurse umane al Hidroconstructia.

Insa compania si-a bugetat pentru 2010 o scadere a cifrei deafaceri de pana la 896 mil. lei, din cauza numarului scazut delicitatii organizate in 2009 de catre autoritatile locale si demediul privat.

"Anul 2009 a fost unul sarac din punctul de vedere al demarariiprocedurilor de achizitie atat de catre autoritatile publicecentrale si locale, cat si de investitorii privati. Ba mai mult -un numar important din investitiile derulate in 2009 au incetat sauau fost blocate ca urmare a incetarii finantarii si/sau aneasigurarii cotelor de cofinantare de catre autoritatile romaneresponsabile, cu implicatii dezastruoase pentru unele firme deconstructii", sustine Bogdanovici.

Au renuntat la 700 de angajati

Hidroconstructia si-a redus anul trecut numarul mediu deangajati cu circa 10%, pana la 6.800 de salariati si ia in calculcontinuarea procesului de restructurare in perioada ianuarie -martie 2010, in functie de modul in care vor fi finantate lucrarilepe care le deruleaza compania.

"Ca urmare a caracterului sezonier al lucrarilor in constructii,coroborat cu discontinuitatea finantarii investitiilor (determinatade cele mai multe ori de modul operativ sau nu in care este aprobatbugetul de stat si bugetele locale), societatea este obligata saaiba o atitudine prudenta in ceea ce priveste politica mentineriifortei de munca si anume mentinerea fortei de munca doar pentrucontractele cu perspective de finantare", explica directorulHidroconstructia.

"Firmele sunt vlaguite de lipsalichiditatilor"

Bogdanovici, care detine si functia de presedinte al sucursaleiBucuresti in cadrul Asociatiei Romane a Antreprenorilor dinConstructii (ARACO), afirma ca sectorul constructiilor este celcare percepe primul problemele cu care se confrunta economia, desiin ultimii ani a avut un aport foarte important la veniturilebugetului de stat - circa 10% din PIB in 2008.

"Dupa un an si jumatate de blocaje economice si financiare, estecel mai slabit sector de activitate. La inceputul anului 2010firmele de constructii sunt slabite si vlaguite de lipsalichiditatilor pe de o parte, iar autoritatile nu dau niciun semnca au intentia de a acorda facilitati pentru relansarea acestuisector (nici macar pentru situatiile cand au restante mari laplata, cu vehime de peste 180 de zile)."

Principalii factori care ar putea redresa situatia pieteiconstructiilor ar putea fi cresterea gradului de absorbtie afondurilor comunitare, dublata de sustinerea cotelor de finantaredin partea statului si acordarea de facilitati de credit din parteabancilor.

"Daca aceste cote de cofinantare nu sunt certe, pentrusocietatile de constructii este de preferat sistarea procedurilorde achizitie deoarece semnarea unor contracte de catre acestiainseamna asumarea de raspunderi si cheltuieli care, daca ulteriornu sunt sustinute de beneficiari prin achitarea la timp afacturilor, duce la inregistrarea a numeroase falimente siincapacitati de plata, care la randul lor duc la sume neachitatecatre bugetele centrale si locale si catre furnizori", explicaBogdanovici.

Potrivit datelor Hidroconstructia, daca facturile erau achitatein cursul anului 2007 la un interval de timp de 50 - 65 de zile dela facturare, acest interval s-a marit in cursul anului 2008 la 90- 120 de zile, ajungand in 2009 in unele cazuri sa depaseasca 180de zile.

Ce spune Bogdanovici despre

Piata constructiilor: Estimez o stagnare a sectoruluide constructii in anul 2010 cu timide semne de revenire in anul2011 - asta doar daca masurile intreprinse de autoritati in primaparte a acestui an vor fi reale.

2009: A fost unul sarac din punctul de vedere aldemararii procedurilor de achizitie atat de catre autoritatilepublice centrale si locale, cat si de investitorii privati.

Companii: La inceputul anului 2010 firmele deconstructii sunt slabite si vlaguite de lipsa lichiditatilor pe deo parte, iar autoritatile nu dau niciun semn ca au intentia de aacorda facilitati pentru relansarea acestui sector.

Masurile statului: Trebuie facuta plata datoriilorrestante si asigurata finantarea pentru contractele inderulare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO