Companii

Cum ajunge laptele de la 80 de bani litrul la poarta fermei la 4 lei litrul în supermarket

Cum ajunge laptele de la 80 de bani litrul la poarta...

Autor: Roana Rotaru

08.03.2016, 00:07 265

Preţul laptelui creşte de cinci ori de la poarta fermei până în frigiderul consumatorului din România, iar crescătorii de bovine afirmă că afa­cerea este din ce în ce mai puţin ren­tabilă şi sunt ameninţaţi cu în­chiderea.

„Hadeţi să facem nişte socoteli să vedem cât îl costă pe fermier să pro­ducă un litru de lapte, cât îl costă pe procesator să producă un litru sau un kilogram de produse din lapte şi să vedem care sunt marjele de profit ale super­marketurilor. S-ar putea ca atunci să ne dăm seama unde e pro­blema. Eu cred că aici avem o mare problemă, iar din păcate procesatorii nu au curaj să facă nimic în privinţa aceasta pentru ca sunt în mâna retai­lerilor. Ne place, nu le place, acesta este ade­vărul. E greu pentru un procesator să zică: «Bă, retailerul îmi ia prea mult, pentru că mâine nu-i mai ia marfa»“, a spus fermierul Şer­ban Nicu­şor din Ialomiţa, care explică că fără 30 de euro­cenţi pe litru, adică 1,3 lei - 1,4 lei pe litru, nu ai cum să duci pe profit o fermă care produce lapte.

Preţul mediu de achiziţie al litrului de lapte la poarta fermei, de către procesator, a fost 1,18 lei pe litru în octombrie 2015, la care se adugă costurile de procesare care variază între 0,3 lei şi 1 leu, preţ care include analize, costul de procesare, amba­lajul, la care se adaugă serviciile pe care le refacturează supermarketul furnizorilor, diferenţa fiind repre­zentată de TVA şi marja de venit a retailerilor, potrivit  lui Dorin Co­jocaru preşedintele Asociaţiei Pa­tro­nale Române din Industria Laptelui.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO