Companii

Cum arată cel mai negru anunţ al anului, care declară sec falimentul afacerii Hexi Pharma: “Fabrica şi firma şi-au încetat deja activitatea şi au demarat de ieri procedurile legale pentru închidere”

Cum arată cel mai negru anunţ al anului, care declară...
11.05.2016, 20:31 1492

Hexi Pharma, firma aflată în mijlocul celui mai mare scandal din sănătate din ultimele două decenii, a anunţat miercuri sec că îşi va încheia activitatea, ceea ce înseamnă practic falimentul unei afaceri cu dezinfectanţi folosiţi în spitale.

Miercuri guvernul Cioloş a anunţat rezultatele testelor de laborator privind dezinfecctanţii produşi de Hexi Pharma care arată că aceştia aveau o concentraţie chiar şi de 10 ori mai mică faţă de cât scria în prospect. Afacerea Hexi Pharma era deţinută de Dan Condrea, un antreprenor extrem de discret, care reuşise să pătrundă cu produsele Hexi Pharma în aproape toate spitalele din România.

Afacerea Hexi Pharma a ajuns pe masa procurorilor de la DIICOT miercuri, fiind chematp pentru audieri şi Flori Dinu, directorul general al companiei.

Hexi Pharma a emis prin intermediul omului de PR care a asistat compania  în criză un comunicat prin care anunţă că:

 

 

Hexi Pharma are o cotă de 13% din piaţa dezinfectanţilor. Top trei controlează 63% din piaţă

Trei companii domină piaţa dezinfectanţilor din România, cu o cotă de piaţă cumulată de 63% şi o cifră de afaceri de aproape 94 mil. lei la finalul anului 2014, potrivit unei analize realizat de ICAP România, furnizor de soluţii integrate de afaceri. Studiul arată că peste 60% din piaţa dezinfectanţilor din România este dominată de Sante International cu o cotă de piaţă de 33%, G.B. Indco cu 17% şi Hexi Pharma cu 13%.

Din punctul de vedere al cifrei de afaceri, primii trei jucători din piaţă au înregistrat la finalul anului 2014 următoarele sume: Sante International - peste 49 mil. lei (o creştere de 40% faţă de anul precedent), G.B. Indco - peste 25 mil. lei (o creştere de 48% faţă de anul precedent) şi Hexi Pharma - aproape 19 mil. lei (o creştere de 8% faţă de anul precedent).

În total, cifra de afaceri pe întreaga piaţă a dezinfectanţilor a ajuns în decembrie 2014 la aproape 148 mil. lei. Deşi aproape jumătate din companiile analizate au văzut un avans al cifrei de afaceri în ultimii doi ani, piaţa de profil din România a scăzut cu 5% în 2014 faţă de 2013. Potrivit studiului ICAP, majoritatea companiilor analizate au redus numărul de angajaţi în ultimii doi ani, scăderea totală fiind de 8% din decembrie 2012 până în decembrie 2014, de la 309 la 285.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO