Companii

Cum arată economia judeţului Mureş, unde fabricile care angajau mii de oameni au fost vândute la fier vechi sau transformate în hipermarketuri

Autor: Adelina Mihai, Mădălina Dediu Panaete

26.06.2014, 00:09 4365

Cu o populaţie de peste 550.000 de persoane şi cu un PIB per capita de 5.300 de euro (cu 21% mai scă­zut decât media naţională), ju­deţul Mureş a fost eclipsat în ultimii ani de Cluj, Sibiu sau Braşov, judeţele vecine care au reuşit să se dezvolte mult mai bine din punct de vedere economic prin atragerea de investiţii străine noi, potrivit unei noi analize a ZF realizată în ca­drul rubricii „Economia judeţelor, la raport“.

După Revoluţie, în urma unor priva­tizări destul de „discutabile“, municipiul Târgu-Mureş a pierdut o serie de mari întreprinderi mecanice, electrotehnice şi de bunuri de larg consum, însă în pre­zent a început procesul de rein­dus­tri­a­li­za­re a oraşului, potrivit reprezentanţilor primăriei.

„Platformele Electromureş, Prod­com­plex, Metalotehnica, Imatex, Fabri­ca de Zahăr etc., unde lucrau mii de oa­meni, au fost în mare parte închise sau şi-au redus activitatea, transformându-se multe dintre ele în afaceri imobiliare. Fa­bri­ca de Zahăr a fost furată bucată cu bu­cată şi dusă la fier vechi. Acum e un te­ren plin de bălării unde nişte spe­cu­la­tori aşteaptă preţuri mari pe terenuri. În locul platformei Imatex s-a construit un hipermarket. La Prodcomplex sunt mai multe depozite, un centru medical privat şi alte câteva mici SRL-uri“, au transmis reprezentanţii biroului de presă al Primăriei din Târgu-Mureş.

În prezent, cea mai mare companie după cifra de afaceri înregistrată în ju­de­ţul Mureş este compania E.ON Energie, însă instituţia cu cel mai mare efectiv de salariaţi este spitalul judeţean de urgenţă. Cum s-a ajuns în această situaţie?

„Timp de 20 de ani oraşul a fost dez­in­dustrializat, după ce noii proprietari ai fa­bricilor nu au ştiut ce să facă cu ele. Au­torităţile locale nu au fost sprijinite deloc să îşi păstreze patrimoniul, risipin­du-se averea oraşelor care au rămas fără tere­nuri de extindere şi de dezvoltare. Pentru a contracara aceste aspecte şi pen­tru a întări oraşul aducându-l la nive­lul de peste 200.000 de locuitori, pri­ma­rul Dorin Florea a propus extinderea terito­ria­lă a municipiului în proiectul 8+1, în care noua entitate administrativă să con­ţi­nă cele 8 localităţi suburbane ce încon­joa­ră Târgu-Mureşul – Sângeorgiu de Mureş, Sântana, Sâncrai, Nazna, Cris­teşti, Ungheni, Corunca, Livezeni“, au mai transmis reprezentanţii biroului de presă al Primăriei Târgu-Mureş. Aceştia au mai adăugat că în ultimii ani au fost iniţiate o serie de discuţii cu diverse firme multinaţionale şi camere de comerţ din Europa pentru atragerea de investitori şi că previziunile sunt „optimiste“ pentru perioada imediat următoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO