Companii

Cum arata Enel la sfarsitul mandatului lui Matteo Codazzi

Cum arata Enel la sfarsitul mandatului lui Matteo Codazzi

In timpul mandatului lui Codazzi, Enel a finalizat privatizarea Electrica Muntenia Sud

27.04.2009, 00:00 149

Conducerea operatiunilor Enel in Romania va fi preluata de la inceputul lunii mai de catre Claudio Zito, actualul director pentru planificare si control la divizia internationala a grupului Enel, care-l va inlocui din functie pe Matteo Codazzi dupa circa trei ani de mandat la varful operatiunilor Enel pe piata locala.

In timpul mandatului lui Codazzi, 42 de ani, grupul energetic italian a finalizat procesul de privatizare al Electrica Muntenia Sud, cea mai valoroasa filiala a Electrica, in care a investit 820 de milioane de euro, dar s-a si implicat in mai multe proiecte de producere a energiei electrice.
Astfel, Enel detine un pachet de 9,15% din compania de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, Energonuclear este implicata in constructia unei centrale de carbuni la Braila in valoare de un miliard de euro impreuna cu germanii de la E.ON si statul roman reprezentat prin Termoelectrica.
Tot in mandatul lui Codazzi, Enel a facut primul pas pe piata producerii de energie electrica din surse regenerabile prin achizitia companiei Blue Line care dezvolta mai multe proiecte eoliene.
Planul italienilor este, potrivit celor mai recente informatii, acela de a construi parcuri eoliene de circa 200 MW in zona Dobrogei. Enel a mai anuntat un parteneriat cu compania Global International 2000 pentru constructia unei termocentrale la Galati, proiect aflat intr-o faza incipienta.
"Piata din Romania joaca un rol-cheie in strategia grupului pentru Europa de Est. Sunt multumit de performantele si obiectivele atinse de Enel Romania in timpul mandatului lui Matteo Codazzi", a declarat Fulvio Conti, CEO si director general al Enel.
Claudio Zito va prelua de la Matteo Codazzi functiile de country manager si presedinte al companiilor Enel in Romania. Codazzi va deveni din mai director general al CESI, compania de cercetare din sectorul energetic din Italia controlata de Enel. In afara de Electrica Muntenia Sud, proces de privatizare incheiat anul trecut, italienii mai detin pachetul majoritar de actiuni la fostele Electrica Banat si Electrica Dobrogea, in urma privatizarilor din 2005.
Italienii sunt in prezent cei mai mari investitori straini in domeniul electricitatii din Romania. Astfel, prin intermediul celor trei companii de distributie si furnizare a energiei pe care le are in portofoliu, Enel detine o cota de piata de 30% pe segemntul distributiei de energie si este cel mai mare furnizor de energie din piata de retail dupa Electrica, deservind circa 2,5 milioane de clienti.
 
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO