Companii

Cum au iesit de pe piata turcii de la Ozer, constructorul primului mall din tara

Cum au iesit de pe piata turcii de la Ozer, constructorul primului mall din tara

1: Ozer a construit primul centru comercial din Romania, Bucuresti Mall, situat in zona Vitan din Capitala. Mallul a fost deschis in 1999 de catre grupul Anchor; 2: Cladirea de birouri America House din Piata Victoriei din Capitala este una dintre cele mai importante lucrari din portofoliul Ozer

02.12.2009, 00:00 711

Turcii de la Ozer au fost printre primii constructori strainiveniti pe piata locala, in urma cu mai bine de zece ani, cand auinceput lucrarile la primul mall din tara - Bucuresti Mall dinVitan - al carui beneficiar era tot o companie cu actionariat turc- Anchor Grup.

Au urmat numeroase alte proiecte, care au adus in contul Ozersute de milioane de euro, pana in acest an, cand din cauzadatoriilor acumulate actionarii au solicitat intrarea firmei ininsolventa, iar mai recent, avocatii companiei au preluat partile sociale, potrivit unor informatiipublicate in Monitorul Oficial.

"Pur si simplu am vrut sa rezolvam o problema. Ori se ocupacineva de ea, ori urma un mare scandal. De prin 2001 lucrez cu özersi stiam care este situatia incasarilor si a datoriilor laBelleview (ansamblu rezidential inceput de Ozer in Sinaia - n.r.)",spune Veronica Junger, unul dintre cei trei avocati care au intratin actionariatul özer. Ea nu a oferit informatii privind resurselefinanciare de care dispune pentru continuarea activitatii.

Dupa aparitia primelor informatii legate de problemelefinanciare prin care trece firma özer mai multi cumparatori dincadrul ansamblului Belleview au inceput sa se intereseze desituatia apartamentelor in presa, deoarece la numerele de telefonsi la sediu reprezentantii firmei nu mai erau de gasit.

Ozer Construction a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 43mil. euro, in timp ce datoriile au ajuns la 34 mil. euro, potrivitdatelor de pe site-ul Ministerului de Finante. Incepand din 2005datoriile companiei s-au dublat de la un an la altul, pornind de lao baza de trei milioane de euro. Astfel, in 2006 datoriile firmeiau crescut la 5,8 mil. euro, iar in 2007 au ajuns la 16 mil. euro,in timp ce veniturile nu au cunoscut aceeasi dinamica.

Turcii au venit initial din pozitia de constructor, luand astfelin antrepriza mai multe proiecte in toate domeniile pieteiimobiliare - de la centre comerciale si locuinte, la cladiri debirouri - trecandu-si astfel in portofoliu doua imobilereprezentative pentru piata office din Bucuresti - Europe House,sediul Orange din Piata Victoriei si America House, cea mai scumpacladire din oras pentru o buna perioada de timp si sediu astazipentruBCR, Cosmote, Deloitte sau Tuca Zbarcea & Asociatii.

Au trecut din constructii catre dezvoltareimobiliara

Ulterior, in perioada de boom imobiliar, Ozer a inceput sacumpere terenuri pentru a-si dezvolta propriile proiecte, singurulinceput fiind ansamblul Belleview din Sinaia, pe care avocatiiincearca sa il duca la capat.

"In momentul de fata ansamblul Belleview este finalizat inproportie de aproximativ 70%, jumatate din apartamente, respectivun bloc, fiind gata de predare imediat ce sunt definitivateracordurile la utilitati, urmand ca, in cadrul proceduriiinsolventei prin reorganizarea activitatii societatea sa isicanalizeze o mare parte din eforturi catre definitivarea celuide-al doilea bloc aflat la stadiul de structura", mai spune Junger,care detine acum 33,34% din actionariatul firmei.

Restul actiunilor sunt impartite acum egal intre alti doiavocati - Bojan Ionut-Marian si Trifu Veronica-Marinela, de 38,respectiv 35 de ani, potrivit datelor din Monitorul Oficial.

In cadrul ansamblului Belleview, care ar trebui sa cuprinda intotal patru blocuri cu 344 de apartamente, au fost vandute peste100 de apartamente, dar la ora actuala lucrarile au fost oprite,fara ca vreunul dintre cumparatori sa se fi mutat in ansamblu.

"Receptiaansamblului Belleview trebuia sa aiba loc - conformantecontractelor - la jumatatea anului 2009, in acestea fiindstipulata si o perioada de gratie de sase luni peste acest termeninitial. Din fericire, majoritatea celor peste 100 de cumparatoriau fost de acord sa astepte si sa cumpere. Am avut doar unu-douacazuri in care s-a renuntat la antecontract", spune VeronicaJunger.

Bani de la Piraeus Bank

Proiectul a fost finantat printr-un imprumut de la Piraeus Bank,iar cumparatorii au platit preturi de circa 1.200 euro/ mp incadrul ansamblului in care vanzarile au inceput de mai bine de doiani.

"In anumite conditii, daca activitatea ta curenta este saconstruiesti, poti face acest lucru in cadrul reorganizarii. Acumfacem inventarul pe santierele in care firma avea activitate.Undeva in februarie-martie cred ca vom putea veni cu planul dereorganizare", spune avocatul.

Reprezentantii özer au mai anuntat anul trecut achizitia a douaterenuri in Bucuresti pentru constructia altor ansambluri delocuinte, unul in zona Aviatiei si altul in sudul orasului, in careintentiona sa investeasca 115 mil. euro. Eventuala vanzare aacestor terenuri ar putea furniza lichiditati pentru continuarealucrarilor la ansamblul din Sinaia.

Firma mai era totodata antreprenor general pentru ansamblurilerezidentiale Liziera, Oxford Gardens si Felicity din Bucuresti.

Compania imobiliara Willbrook, dezvoltatorul proiectului de vileOxford Gardens, a reziliat contractul cu özer inca din luna iunie aacestui an, desemnand un alt constructor. In randul firmelor deconstructii cea mai mare insolventa semnalata in acest an a fostcea a companiei irlandeze Mivan Kier, cu afaceri de 128 de mil.euro in 2008, in timp ce in randul dezvoltatorilor cele mai sonorecazuri de insolventa au fost ale companiilor Copper Beech si SigmaProiect.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO