Companii

Cum au trecut prin criză antreprenorii români din construcţii. Umbrărescu a câştigat 100 de milioane de euro cu două firme

Cum au trecut prin criză antreprenorii români din construcţii. Umbrărescu a câştigat 100 de milioane de euro cu două firme
19.07.2010, 23:39 167

Topul este condus de constructorii specializaţi în lucrări deinfrastructură care au fost implicaţi în principal în reabilitareade drumuri naţionale şi străzi din principalele oraşe din ţară.

Omul de afaceri Dorinel Umbrărescu din Bacău, care deţinecompaniile Spedition UMB şi Tehnostrade, a obţinut anul trecut unprofit brut cumulat de 101,4 mil. euro cu cele două businessuri, încreştere cu 10% faţă de anul precedent, deşi anul trecut a fostprimul an de criză pentru piaţa construcţiilor din 2000încoace.

Cele două companii din Bacău au câştigat în ultimii trei anicontracte pe bandă rulantă de la Compania Naţională de Autostrăzişi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), în principal pentrureabilitarea de drumuri naţionale. Cel mai mare contract câştigatde Spedition UMB şi Tehnostrade implică reabilitarea drumurilornaţionale DN 12 (Chichiş-Topliţa) şi DN 15 (Reghin-Topliţa), cu ovaloare de 741 mil. lei (circa 180 mil. euro) şi o lungime totalăde 230,7 km, contract semnat anul trecut.

Un alt contract important câştigat de Spedition UMB, care seaflă în derulare, este reabilitarea DN 2D (Focşani-Ojdula) cu olungime de 118,8 km şi o valoare de 650 mil. lei inclusiv (peste150 mil. euro). Dorinel Umbrărescu nu a putut fi contactat de ZFpână la închiderea ediţiei pentru a oferi mai multe detalii legatede creşterea profitului înregistrată în 2009.

Omul de afaceri din Bacău ar putea să transforme Spedition UMBîn cel mai puternic constructor din ţară (acum pe primul loc cacifră de afaceri fiind Romstrade din Giurgiu), având în vedere că adecis să fuzioneze prin absorbţie alte şapte companii deţinute deUmbrărescu şi soţia sa: Tehnostrade, Com - Axa, Drumuri, Auto Rom,A&R, Sped UMB şi Tehno-Stone. Noua firmă va controla active cuo valoare de un miliard de lei, potrivit proiectului defuziune.

Romstrade, pe locul 3 la profit

Spedition UMB şi Tehnostrade se află pe primele două locuri întopul celor mai profitabile companii de construcţii din România în2009, urmate de Romstrade din Giurgiu, companie controlată de omulde afaceri Nelu Iordache, cu un profit brut de 37,8 mil. euro.

Şi Romstrade are contracte de reabilitare de drumuri naţionale,cel mai important fiind modernizarea DN 67C (Bengeşti-Sebeş),denumit Transalpina, cel mai înalt drum din România, ajungând şi la2.145 de metri. Contractul a fost semnat în 2008, iar lungimeatotală a drumului este de 148 km, valoarea lucrărilor ridicându-sela circa 385 mil. euro.

O creştere puternică a profitului brut din 2009 a fostînregistrată şi de Arcada Company din Galaţi, care a ajuns la 15,6mil. euro, dublu faţă de anul precedent. Arcada Company s-aspecializat în ultimii ani în lucrări de reabilitare a căii ferateşi construcţii de poduri. Compania din Galaţi a cumpărat în 2007pachetul majoritar al Institutului de Studii şi Proiectări CăiFerate din Bucureşti (ISPCF) şi ulterior şi-a extins activitatea înacest sector. Arcada Company a construit podul feroviar dinBăneasa, situat peste DN1 şi a reabilitat un segment din caleaferată Bucureşti-Băneasa-Fundulea.

Cea mai mare scădere a profitului, de 88%, până la 4,6 mil.euro, a fost realizată de firma Tehnologica Radion din Bucureşti,deţinută de omul de afaceri Theodor Berna. Compania a fost înultimii ani unul dintre principalii constructori din Capitală,câştigând mai multe contracte de reabilitare a străzilor şi aliniilor de tramvai, însă în 2009 businessul s-a redus din cauzadiminuării investiţiilor realizate de primăriile din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO