Companii

Cum iti construiesti o moara cu bani europeni?

Cum iti construiesti o moara cu bani europeni?
30.07.2009, 00:00 3502

Firma Agromadi-H din localitatea Giarmata din judetul Timis aobtinut fonduri europene in valoare de un milion de euro pentrumodernizarea si retehnologizarea unei mori care in urma investitieiva ajunge la o capacitate de productie de aproape 4 ori mai marefata de cea din prezent.

"Avem o ferma care exploateaza 3.000 de hectare de teren pe caresunt culturi de grau, floarea-soarelui, orzoaica, soia, rapita siporumb. Din suprafata pe care o detinem, 30-45% sunt culturi degrau care aduc o productie anuala de 4.000-5.000 de tone de grau.Vrem sa crestem aceasta suprafata la 60% din suprafata cultivata.Moara pe care o vom moderniza cu bani europeni ne va ajuta sacrestem capacitate de productie de aproape patru ori", precizeazaVirgil Bunescu (52 de ani), administratorul Agromadi-H.

El spune ca a inceput cu o suprafata de 60 de hectare si cu douatractoare. "Am luat in arenda terenuri, astfel incat am ajuns la osuprafata de 450-500 de hectare, iar in prezent avem 3.000 dehectare de culturi."

Proiectul, care se numeste "Modernizare si retehnologizare moarade grau 70 tone / 24 ore, Giarmata, jud. Timis", are o valoaretotala de 2 mil. euro, din care jumatate sunt fonduri europene.

"Este greu sa obtii un credit de la banca, de aceea vom apela lasurse proprii", spune Bunescu. In prezent capacitatea de productiea morii este de 18 tone pe zi, iar prin acest proiect moara vaputea prelucra circa 70 de tone de grau pe zi. Bunescu precizeazaca in prezent 1 kg de faina costa circa 85-90 de bani fara TVA,ceea ce ar aduce companiei venituri de peste 50.000 de euro anual,conform unui calcul realizat de ZF. "Prin acest proiect vom investipractic in cladire si in utilajele pentru morarit."

Conform etapelor proiectului, licitatia pentru achizitionarea deutilaje va trebui sa se faca pana pe 15 august.

"Avem trei variante pentru a achizitiona utilajele: Germania,Italia sau Turcia. Pentru moment asteptam sa mai scada pretulutilajelor pe care trebuie sa le achizitionam pana la data de 15august. Vrem sa luam utilaje mai bune la un pret cat mai mic,explica Bunescu.

Firma a depus anul trecut doua proiecte, insa doar unul dintreele a primit aprobarea.

"Am avut doua proiecte depuse anul trecut. Modernizarea morii siachizitionarea de utilaje agricole care sa ne ajute sa crestemsuprafata de exploatare agricola."

Cel de-al doilea proiect nu a primit punctajul necesar si a fostrespins. "Persoanele care au peste 40 de ani primesc mai putinepuncte, ceea ce a dus la respingerea proiectului depus. Pentruutilaje agricole a fost si cea mai mare concurenta anul trecut.Astept ca anul acesta sa apara ghidurile si sa vedem noua grila depunctaj pentru a depune un nou proiect", precizeaza Bunescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO