Companii

Cum s-a intors roata la Timpuri Noi Bucuresti: „Am avut o oferta de 93 de milioane de euro pe teren si nu am vandut. Acum negociem pe la 30”

Cum s-a intors roata la Timpuri Noi Bucuresti: „Am avut o oferta de 93 de milioane de euro pe teren si nu am vandut. Acum negociem pe la 30”

Adrian Breazu, directorul general al firmei Timpuri Noi: De patru ani tot vindem terenul asta. In ultimii ani cred ca am avut 30 - 40 de oferte pentru acest teren. Cam toti jucatorii din retail au trecut pe aici

16.02.2010, 23:20 1222

Terenul de 5,4 hectare al fabricii Timpuri Noi, situata la circaun kilometru de Piata Unirii din Capitala, este la vanzare de maibine de patru ani, dar fata de perioada de boom imobiliar,pretentiile proprietarilor par a fi de aproape trei ori mai mici,in conditiile in care firma are credite de circa 20 de milioane deeuro. "De patru ani tot vindem terenul asta. La inceputul fiecaruian, pentru a respecta Legea 31 este obligatoriu sa facem anunt peBursa, cu hotararea de a scoate activul la vanzare, fie ca gasimsau nu cumparator. In ultimii ani cred ca am avut 30 - 40 de ofertepentru acest teren. Cam toti jucatorii din retail au trecut peaici", spune Adrian Breazu, directorul general al firmei TimpuriNoi, in portofoliul careia se afla unul dintre cele mai ravniteloturi din Bucuresti.

Cine detine Timpuri Noi

Potrivit datelor de la Depozitarul Central, principaliiactionari ai firmei sunt Asociatia Salariatilor, cu o detinere de73,6%, si SIF Muntenia, cu 21,9%, reprezentata de Mircea Oancea,presedintele Pensiilor Private din Romania. Participatia AsociatieiSalariatilor este insa controlata, potrivit lui Breazu, de el si dealte trei persoane, "doi straini" si Gheorghe Ionescu, tatal luiBogdan Ionescu (Syda), prietenul fiicei sefului statului, ElenaBasescu, conform ziarelor tabloide.

Actualiiproprietari ai Timpuri Noi au fost acuzati in presa ca au intrat inposesia fabricii in mod fraudulos, iar fostul director al uzinei aintentat mai multe procese in acest sens, acuzand totodata cafabrica a ajuns pe mana unor apropiati ai fostului primar alCapitalei Adriean Videanu. Breazu spune insa ca nu il cunoastepersonal pe Videanu, actualul ministru al economiei. "Daca eraimplicat, poate luam PUZ-ul mai devreme, nu in 2009, cand primar adevenit Oprescu."

Actionarii Timpuri Noi ar fi putut face o avere daca vindeau inurma cu doi-trei ani. In prezent insa pretul solicitat este cel al"pietei din momentul vanzarii (dar nu mai mic decat necesarulrambursarii creditelor existente la data de 31.12.2009 si mutariiSC Timpuri Noi SA", potrivit unui anunt al firmei publicat pesite-ul Bursei.

"Cea mai buna oferta pe care am primit-o a fost de 93 demilioane de euro, in noiembrie 2007, dar ceilalti actionari nu auvrut. Daca era dupa mine, vindeam. Le amintesc si acum de aceaoferta. Trei luni mai tarziu, in februarie, aceiasi slovaci aufacut o oferta de 60 de milioane de euro. Acum ne jucam pe undevape la 30 de milioane de euro", spune directorul Timpuri Noi.

Interesul pentru platforma a fost confirmat de-a lungul timpuluide mai multi investitori imobiliari. De ce nu s-a vandut insaplatforma? "Dezavantajul nostru este legat de faptul ca incafunctionam aici, astfel ca cine cumpara nu se poate apuca de treabade a doua zi. In acelasi timp, avem multe cladiri aici care trebuiedemolate, astfel ca procesul ar fi si mai lung. Un al treilea motivar fi faptul ca avem inca o serie de litigii pe suprafete de2.000-3.000 de metri patrati, iar potentialii cumparatori ne cerstingerea acestora inaintea incheierii tranzactiei", afirmaBreazu.

Ce ar putea grabi vanzarea platformei in acestan?

Firma Timpuri Noi are datorii de circa 20 de milioane de euro,cea mai mare parte catre BCR si BRD, credite a caror rambursare artrebui facuta pana la sfarsitul acestui an. Breazu spune ca va gasio solutie pana la sfarsitul anului, astfel incat activele firmei sanu fie executate de banci, catre care in prezent este platita doardobanda creditelor.

De unde vin insa aceste imprumuturi pentru o firma care anultrecut a avut o cifra de afaceri de 3-4 milioane de euro?

"Timpuri Noi a acumulat datorii de circa 300 de miliarde de leivechi (7-8 milioane de euro) catre bugetul de stat si furnizorii deutilitati, dupa ce timp de patru ani nu s-au platit nici macarcontributiile sociale. Cand se imbolnavea cate un angajat, i seplatea contributia pentru a putea beneficia de servicii medicale.Circa sase milioane de euro au fost investiti pentru mutare - amcumparat un teren de 1,5 hectare in Jilava, am ridicat o cladire sisuntem in faza de punere in functiune finala, dupa ce am tras gaz,curent si restul utilitatilor. In plus, am avut pierderi de circa2,8 milioane de euro in ultimii cinci ani", spune Breazu.

El afirma ca actualul target este de mutare a activitatii firmeipana la sfarsitul acestui an pe lotul din Jilava deoarecementinerea a doua puncte de lucru inseamna cheltuieli defunctionare mai mari. Mutarea costa peste 10 mil. euro, de aceeatrebuie sa vanda terenul cu peste 30 mil. euro, restul banilorfiind necesari pentru plata creditelor. Firma are in prezent 153 deangajati, dupa ce in urma cu 20 de ani in cadrul fabricii de lamalul Dambovitei lucrau circa 2.700 de oameni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO