Companii

Cum s-a reinventat prin investiţii de 10 mil. euro unul dintre simbolurile industriei din Bucureşti, uzina Timpuri Noi

Cum s-a mutat cu 10 mil. € în Jilava uzina Timpuri Noi, unul dintre simbolurile industriei din Bucureşti

Autor: Adrian Cojocar

13.10.2011, 21:03 4927

Trecerea anilor şi prăbuşirea industriei autohtone şi-au pus amprenta asupra firmei Timpuri Noi, astfel că de la 2.700 de angajaţ i, cât avea uzina Timpuri Noi la Revoluţie, în prezent în companie mai lucrează circa 130 de oameni.

Societatea ar fi putut avea însă soarta celor mai multe fabrici din Capitală care s-au închis de tot, în timp ce terenurile din oraş au fost transformate în spaţii pentru malluri şi alte proiecte imobiliare, o bună parte dintre acestea fiind blocate de criză.

După ce, la rândul lor, au vândut anul trecut terenul vechii fabrici care a dat, de altfel, numele unui cartier din zona centrală a Capitalei, conducerea Timpuri Noi a încercat să ducă mai departe tradiţia Timpuri Noi, fiind ajutată şi de comenzile la export, către care este îndreptată cea mai mare parte a producţiei.

"Înainte de '90 Timpuri Noi era unic producător de compresoare de mică şi medie capacitate pe piaţa din România şi a fostului CAER (Consiliul de Ajutor Economic Reciproc - n. red.) şi livra lunar câteva mii de astfel de compresoare. Astăzi abia dacă facem câteva zeci de bucăţi. Acum exportă m aproape 80% din producţia formată din piese turnate pentru agregate industriale.

Compresoarele mai ocupă o pondere de circa 20% din producţie", spune Adrian Breazu, directorul general al Timpuri Noi şi unul dintre principalii acţionari ai companiei.

Anul trecut producţia era orientată preponderent către piaţa internă şi exporturile aveau o pondere mult mai mică, de 36%.

Piesele turnate de Timpuri Noi iau în special calea Germaniei, Franţei şi Italiei.

Breazu spune că noua fabrică are potenţ ialul de a ajunge la afaceri de 9-10 mil. euro, faţă de 2-3 mil. euro, cât sunt afacerile companiei din prezent.

"Avem ocupată producţia cu comenzi inclusiv pentru luna martie a anului viitor, ceea ce este ca înainte de perioada de criză, dar cum se spune că o să cadă Grecia, se pot schimba toate planurile.Anul acesta comenzile au crescut cu 40% şi suntem aproape de pragul de rentabilitate.Avem un pic de pierdere din cauza amortizării pe fondul noilor investiţii", a precizat Breazu.

Procesul de relocare al Timpuri Noi a durat mai bine de doi ani şi încă nu a fost finalizat complet, compania urmând să mai demareze o investiţie de circa 2 milioane de euro pentru înlocuirea unor utilaje din secţia de prelucrare şi pentru o turnătorie.

Conducerea societăţii intenţionează ca după această etapă să-şi orienteze investiţiile către producţia de piese auto, pentru care vrea să aloce alte circa 5 milioane de euro.

"Contează foarte mult şi dacă intră Ford-ul în producţie. Suntem în discuţii cu Ina Schaeffler, care va face un audit şi trebuie să găsim ceva piaţă de desfacere", spune Adrian Breazu.

Noua uzină aduce o flexibilitate sporită a companiei, care poate orienta mai uşor producţia spre segmentele unde există cerere pe piaţă şi totodată noile utilaje aduc o reducere drastică a costurilor. Potrivit estimărilor conducerii Timpuri Noi, pierderile tehnologice au fost reduse de circa opt ori în urma relocării. "Relocarea societăţii a condus la scăderea cheltuielilor cu aproximativ 30%. Totodată, instalaţiile şi utilajele, vechi şi noi, puse în funcţiune la noua locaţie, au condus la creşterea productivităţii cu 50% prin fluxuri de producţie eficiente, timpi intermediari scăzuţi şi ambient eficient", spune Adrian Breazu.

Proprietarii Timpuri Noi - SIF Muntenia, Gheorghe Ionescu, Adrian Breazu şi alţi investitori - au vândut în luna iulie a anului trecut terenul de circa 5,1 hectare pe care era situată vechea fabrică din Bucureşti pentru aproape 35 de milioane de euro către Interprime Properties, o subsidiară a companiei Inter IKEA Centre Group, controlată de miliardarul suedez Ingvar Kamprad, fondatorul afacerii cu mobilier IKEA.

Cu banii luaţi pe teren, Timpuri Noi a achitat către bănci creditele pe care le avea în valoare de circa 20 mil. euro, iar cu restul de bani a relocat fabrica din centrul Capitalei.

Firma mai are de încasat circa 5 mil. euro de la Interprime pentru o suprafaţă de 6.000 de metri pătraţi pentru care compania a demarat nişte procese pentru evacuarea celor care ocupă respectivul teren.

Timpuri Noi a înregistrat în primul semestru din acest an o cifră de afaceri de 3,6 mil. lei (0,86 mil. euro), în creştere cu 21,8% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, şi compania a trecut pe profit, cu un câştig de 3,6 mil. lei (0,85 mil. euro) de la o pierdere de 7,9 mil. lei (1,9 mil. euro) în primele şase luni din 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO