Companii

Cum s-au pregătit companiile de ger, zăpadă şi viscol

Cum s-au pregătit companiile de ger, zăpadă şi viscol

Distribuitorul de bunuri de larg consum Simba Invest: Avem probleme mai mult pe rutele rurale

Sorin Gavrilă, 44 de ani, antreprenorul băcăuan care controlează alături de Cristinel Lungu cel mai mare business cu acţionariat românesc din domeniul distribuţiei de bunuri de larg consum prin intermediul companiei Simba Invest, spune că pierderile companiei nu vor fi foarte mari din cauza vremii, pentru că drumurile comerciale mari nu sunt blocate.

"Avem un parc mare de maşini, de 365 de unităţi, însă nu avem pierderi foarte mari, deşi este posibil ca unele drumuri să fie blocate şi să nu se poată ajunge sau să se poată ajunge, dar mai greu. Este adevărat că în vânzări, ce nu poţi vinde astăzi nu prea mai poţi vinde mâine. Având «insule» regionale, nu avem distanţe mari de pacurs, iar principalele drumuri comerciale nu sunt afectate. Sunt anumite rute rurale la care este greu de ajuns, însă nu sunt clienţi mari pentru noi, aşa că pierderile nu vor fi foarte mari", spune Gavrilă, care conduce un business cu afaceri de 230 de milioane de euro în 2010.

"Probleme mai mari cred că au distribuitorii de fructe, însă produsele noastre nu au problemă de temperatură, pentru că distribuim băuturi alcoolice, alcool şi dulciuri. Aşa este iarna, când ninge e normal să existe astfel de probleme. Cred că există o panică generată de faptul că am uitat cum a fost iarna anterioară."

Distribuitorul de medicamente A&D Pharma: Avem stabilite rute alternative în caz de condiţii meteo extreme

Robert Popescu, CEO al A&D Pharma, cel mai mare jucător de pe piaţa locală de medicamente, care cuprinde distribuitorul Mediplus, farmaciile Sensiblu, o divizie de sales & marketing şi clinicile Anima, spune că până acum activitatea s-a desfăşurat în condiţii normale.

"Livrările s-au făcut la timp (…) pentru toate categoriile de produse, inclusiv pentru cele care necesită condiţii speciale de transport şi depozitare. Ne-am luat deja măsuri de siguranţă pentru perioada imediat următoare", a spus Popescu. El a precizat ca Mediplus va livra medicamentele către spitale şi farmacii cât timp există un drum de acces deschis. Distribuitorul de medicamente Mediplus şi reţeaua de farmacii Sensiblu au avut o cifră de afaceri cumulată de 788 mil. euro în 2010, în creştere cu 20% faţă de 2009. Mediplus este cel mai mare distribuitor de medicamente de pe piaţa locală după cifra de afaceri.

"Avem o procedură pentru asigurarea continuităţii activităţii în situaţii critice, de exemplu condiţii meteo extreme. Aceasta include rute de distribuţie alternative stabilite şi optimizate astfel încât să putem acoperi întregul teritoriu al ţării cu întârzieri minime sau deloc", a mai spus Robert Popescu.

Producătorul de materiale de construcţii Megaprofil: Suntem afectaţi, nu putem lucra

"Businessul nostru este afectat, pentru că la astfel de temperaturi nu se poate lucra. În cazul în care zăpada este mare, coroborată cu gerul, nu se poate lucra la acoperişuri sau faţade, deci cu cât durează mai mult, cu atât vom fi mai afectaţi. La vânzări nu am avut o cădere dramatică până acum, în ianuarie ce am avut de livrat am livrat. În februarie, probabil vom fi mai afectaţi", spune Adrian Porfir, manager pe Europa de Sud-Est în cadrul Joris Ide Grup, care controlează producătorul de materiale de construcţii Megaprofil. Compania a avut anul trecut afaceri de circa 28 de milioane de euro pe piaţa locală.

Supermarketul Billa: Livrăm în avans către magazine să nu rămânem blocaţi

"Pentru moment nu avem probleme cu livrările, însă data trecută mai multe camioane au fost blocate zile în şir pe drum şi când au venit fructele şi legumele erau îngheţate. Pentru a preveni repetarea unei situaţii de acest gen am încercat să devansăm o parte din livrări, iar platforma de distribuţie de la Brazi lucrează în regim non-stop. Mai mult, am suplimentat volumul de produse necesare supravieţuirii şi pe cel al legumelor şi fructelor. Rămâne de văzut dacă furnizorii ne vor putea livra la timp şi în cantităţile cerute", spune Sorana Georgia, directorul executiv al lanţului de supermarketuri Billa, cu afaceri de circa 280 mil. euro.

Rompetrol: Am ţinut cont de avertizările meteo, aşa că ne-am aprovizionat din timp

Rompetrol, al doilea mare jucător din piaţa petrolieră, spune că în afara câtorva întârzieri minore în transportul combustibilului, compania nu a fost confruntată cu probleme serioase din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, toate benzinăriile companiei, precum şi magazinele din incinta acestora având stocuri suficiente.

"Companiile Rompetrol Downstream şi Rompetrol Gas au ţinut cont de avertizările autorităţilor şi au făcut din timp aprovizionarea cu carburant a staţiilor Rompetrol. De asemenea, rutele pentru aprovizionare au fost modificate şi s-au înregistrat doar întârzieri minore în transportul combustibilului. Precizăm că toate staţiile Rompetrol au avut carburant în această perioadă", explică reprezentanţii Rompetrol.

Potrivit acestora, măsuri similare au fost luate şi în privinţa aprovizionării magazinelor din staţii.

"Compania a luat în calcul avertizările autorităţilor şi a făcut comenzi mai mari înainte de înrăutăţirea vremii. De asemenea, rutele pentru aprovizionare au fost modificate, astfel încât magazinele din staţiile Rompetrol au avut toate produsele în această perioadă", au completat reprezentanţii grupului.

Singura staţie unde au fost întâmpinate probleme a fost benzinăria Litro Vâlcele de pe Autostrada A2 unde angajaţii nu au putut fi schimbaţi timp de 36 de ore.

"Până la finalizarea lucrărilor de deszăpezire, aceştia au asigurat celor aproximativ 15 clienţi blocaţi în staţii apă şi alimente", au mai precizat reprezentanţii Rompetrol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO