Companii

Cum schimba criza financiara internationala manualele de economie ale profesorilor universitari?

Cum schimba criza financiara internationala manualele de economie ale profesorilor universitari?

Click pentru imaginea marita

02.10.2008, 15:26 516

"Criza actuala este un fenomen in economia reala, are cauze si efecte despre care teoria ne invata. Fundamentele economice nu se schimba, ele de altfel iau in vedere aparitia crizelor. Sunt profesori la ASE care au anticipat de mult turbulentele de azi. Imi amintesc ca domnul profesor Popescu a prezentat intr-o conferinta acum cinci ani ca se creeaza un sistem de crize la nivel global. Pe langa crize economice, vom mai avea crize culturale sau religioase. Nu se poate ca schimbarea geografica mondiala sa nu aiba efecte de acest fel", a declarat pentru ZF Ion Gh. Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice Bucuresti.

Profesorul de economie Constantin Popescu, autor a numeroase carti, a confirmat ca turbulentele ce au cuprins America, mai nou, Europa, nu il surprind. "Vor mai cuprinde si Romania. Criza financiara e doar partea de suprafata a lucrurilor, e doar inceputul. Vor urma criza managementului guvernamental, criza politicilor industriale, agricole, comerciale. Ce s-a intamplat in piata financiara, e ca atunci cand iti apare ceva pe fata, dar tu esti bolnav in interior. Urmatorii patru, cinci ani vor antrena o reforma globala a gestiunii lumii care sa aiba responsabilitatea afacerilor omenesti. Lumea are nevoie de respiritualizarea institutionala a afacerilor. Afacerile s-au condus dupa principiul castig-pierdere, castiga compania, pierdea mediul. In viitor, va trebui avut in vedere modelul castig-castig. Degeaba creste PIB-ul meu, daca el polueaza."
Se vor schimba fundamentele economice? "Evenimentele de pe Wall Street sau City-ul londonez sunt cat se poate de normale. Nu se pune problema schimbarii de fond a economiei americane, deoarece in situatia actuala s-a ajuns tocmai datorita legilor implacabile ale fundamentelor economice. Notorietatea bancilor Merill Lynch sau Lehman Brothers a fost, in momentul falimentelor lor, la fel de mare cu cea a marilor banci care au dat faliment in timpul Marii Depresiuni economice din '29-'33. Singura diferenta notabila este aceea ca in '29-'33 oamenii au ramas saraci, dar fara alte datorii, in principiu, pierzand ceea ce aveau. Actuala criza, datorita instrumentelor derivate, i-a lasat pe oameni, pe langa saraci, si datori, si cel mai rau, chiar si fara un acoperis deasupra capului. Sistemul le-a permis practic sa piarda si ceea ce nu aveau inca. Sub o forma sau alta, America isi va reveni ca intotdeauna, pentru ca marile economii emergente, China si India sunt inca departe de a emite pretentii de a o inlocui in cadrul economiei mondiale", a explicat Grigore Pirosca, lector universitar la ASE in cadrul Catedrei de Comunicare si Doctrine Economice.
Profesorii de la ASE spun ca nu poti avea bani sanatosi intr-o economie bolnava. "Contrar spuselor domnului guvernator, economia Romaniei este una bolnava. Productivitatea muncii creste mai incet decat cresc salariile, iar asta e o mare problema. In plus, e vorba de o lipsa de coerenta intre politicile monetar-financiare si politicile fiscale, industriale, comerciale. Nici macar in America nu exista coerenta. Statul nu trebuie sa intervina in economie, ci sa aiba grija de coerenta dintre politici", a explicat profesorul Popescu.
"Interventia actuala a guvernului american este un deja-vu al New Deal-ului anilor '30. Si atunci, ca si acum, lumea credea ca regulile economiei de piata au sucombat pentru totdeauna, insa odata restabilita increderea, politicile economice au fost incet incet indepartate si lumea s-a indreptat linistita catre boomul anilor '70. Ramane de vazut cine va castiga alegerile, fapt determinant pentru politicile economice de aplicat in anii urmatori", a spus Grigore Pirosca.
"Bate la usa o noua viziune mondiala care va porni de la ideea ca FMI, Banca Mondiala trebuie respiritualizate. Aceste organisme si-au consumat traiul, acum e nevoie de alte organizatii, care sa se bazeze pe alt sistem de valori, nu pe furt sau speculatii. Teza mea este ca era in care intram nu se bazeaza neaparat pe cunoastere, ci pe responsabilitatea de a folosi aceasta cunoastere in bunastarea mediului inconjurator, a oamenilor, a valorilor familiale, a sanatatii. Asa cum spunea si vicepresedintele Americii in cartea 'Un adevar incomod', Pamantul e bolnav. Oamenii au ajuns la dimeniuni inumane, au ajuns sa traiasca sute de mii intr-un oras mic. Institutiile, ca reguli ale jocului, au imbatranit. Familia ca valoare umana nu mai exista, oamenii au ajuns dependenti si obsedati de munca si cariera. Parca ar trai ca sa munceasca, nu ar munci ca sa traiasca", sustine profesorul Popescu.
Intrebat cum va fi Romania afectata de criza globala, economistul Popescu spune: "criza are radacini in Romania. E ca si cum cineva ar fi bolnav de cancer, si el face pe nebunul, spune ca nu e. Aceasta criza va deveni globala. La scara planetara, circula (tranzactii speculative - n. red.) de patru cinci ori mai multi bani decat in economia reala. Avem nevoie ca banii sa irige sistemul economiei reale, asa cum spunea Samuelson."
Vor invata studentii de la ASE despre toate aceste lucruri? "Pentru teoreticieni, ceea ce se intampla acum reprezinta un studiu de caz. Nu cred ca vom fi in masura ca in acest an universitar sa introducem un curs la ASE care sa explice studentilor criza financiara, dar cred ca toate cadrele didactice vor discuta cu studentii despre asta. Traseul pe care l-a avut dolarul, euro, modul de schimb al marfurilor dintre America si Europa, toate au fost intuite de marii economisti. Scoala economica se va gandi la consecintele a ceea ce se intampla in practica. Altfel spus, pentru teorie, ceea ce se intampla in economia reala poate fi un plus", a spus Ion Gh. Rosca, rectorul Academiei de Studii Economice Bucuresti.
"Profesorii de la ASE nu pot sa inchida ochii la ce se intampla in practica. Crizele acestea au cauze profunde, stiinta veche, clasica nu mai poate sa explice aceste evenimente. Va fi o respiritualizare a stiintei economice, cred ca noua stiinta economica se va numi 'ecolonomie', stiinta economica despre sanatatea intregului viu. In 2003, am scris cartea 'Cresterea care saraceste'. Acum reiau ideea. Daca PIB-ul meu creste, dar oamenii traiesc mai rau, este evident ca o asemenea crestere nu e sanatoasa. Economia nu trebuie privita ca un scop in sine. Invatamantul superior, indiferent care, ASE, Medicina, Politehnica, este pe contrasens. Noi pregatim specialisti in sine, nu oameni valorosi. Cel care face bomba atomica, e un specialist nemaipomenit, dar nu e om. Cel care conduce o banca de investitii, este foarte bine pregatit profesional, dar e nevoie de mai mult de atat", a spus Popescu.
Cum ar explica profesorii de economie unui om de rand disparitia intr-o singura zi a 70 de miliarde de dolari? "Din punct de vedere tehnic, nu este nicio diferenta intre pierderea a 70 sau a 700 de miliarde de unitati monetare intr-o singura zi. Daca resursele hard ar permite, toti acesti bani se pot pierde si intr-o ora, nu intr-o zi. In momentul in care actiunile de pe piata valoreaza 80 de miliarde, iar activele suport din spatele lor sunt doar de 10 miliarde, este clar ca daca toti detinatorii in actiuni al echivalentului de 80 de miliarde vor sa vanda in acelasi timp si sa isi incaseze banii, nu vor avea catre cine sa isi manifeste cererea. Este adevarat ca unii vor reusi sa vanda, dar nu toti, si nu la acelasi pret initial", a spus Grigore Pirosca.
"In momentul in care se da tonul vanzarii si panica se raspandeste, cei care detin actiuni de 80 de miliarde de unitati monetare vad ca nu exista decat o cerere pentru 10% in actiuni, la un pret mai mic cu 10%. Cele 10% actiuni cu pret cu 10% mai mic nu se vor vinde insa cu pret de 90% din pretul lor anterior, pentru ca toti vor sa vanda si vor licita in jos pret si mai mic de vanzare, numai sa vanda. Cand vad dezastrul, ceilalti mai elibereaza actiuni pe langa cele 10% si tot asa. Panica se va opri undeva in jurul paritatii dintre active si valoarea de piata a actiunilor, pentru ca oamenii se vor linisti in momentul in care actiunile lor sunt acoperite", a explicat Pirosca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO