Companii

Cum se poate promova Romania ca destinatie de schi, cand autoritatile din turism nu stiu cati kilometri de partii sunt in statiunile montane. Cum comentati?

Cum se poate promova Romania ca destinatie de schi, cand autoritatile din turism nu stiu cati kilometri de partii sunt in statiunile montane
21.02.2010, 23:22 527

ZF a trimis o solicitare in urma cu doua saptamani catrereprezentantii MDRT cu intrebari punctuale legate de acest subiect,insa pana in prezent a primit doar o lista cu partiile omologatedin Romania.

Cum poate fi promovata Romania ca destinatie de schi, candoficialii din turism nu stiu nici macar care sunt resurseleturistice de care dispun?

"Mi se pare normal sa cunosti toate detaliile despre domeniulschiabil din Romania sau despre statiunile de pe litoral, atuncicand te ocupi de promovarea destinatiei turistice Romania. Eu nu asputea spune cate partii exista in tara sau ce lungime au acesteapentru ca nu vand asta, insa stiu toate detaliile despre partiiledin Austria, pe care le vand romanilor prin sejururi", a declaratCristian Pandel, proprietarul agentiei de turism ChristianTours.

Agentia pe care o detine vinde in special pachete de vacanta instrainatate pentru turistii romani.

Tot domeniul schiabil din Romania este cat o statiunedin Austria

Pentru agentiile care vand si vacante in Romania la schiintrebarea legata de lungimea totala a partiilor nu mai este onecunoscuta, mai ales ca operatorii din turism folosesc intotdeaunatoate resursele pe care le au la dispozitie pentru a incerca sapromoveze pachetele pe care le vand.

"Tot domeniul schiabil din Romania este cat o statiune dinAustria. In primul rand nu avem munti ca in Franta, Elvetia,Austria sau Italia si nici vremea nu tine cu noi, asa cum seintampla la ei. In aceste tari, a schia este un mod de viata, asputea spune ca oamenii se nasc pe schiuri", a declarat Mircea Vlad,proprietarul agentiei de turism Prestige Tours.

Vlada incasat anul trecut in jur de 8 milioane de euro de la cei 60.000de turisti straini care au venit in Romania prin intermediulagentiei Prestige Tours.

Antreprenorul spune insa ca promovarea destinatiei turisticeRomania in strainatate nu se face cum ar trebui. "Cred ca nu seface suficient de mult pentru turism. Spre exemplu, de 20 de ani neluptam ca aducerea de turisti straini (incoming-ul) sa fieasimilata exporturilor, insa pana acum nu s-a intamplat nimic", aprecizat Vlad, adaugand ca ne lipseste o promovare globalaeficienta.

George Copos, care controleaza trei hoteluri in Poiana Brasov sialte unitati in tara, spune ca stie sigur ca in Poiana Brasov sunt16 kilometri de partii.

Date lipsa

Ca raspuns la solicitatarea ZF legata de lungimea partiilor deschi din Romania, Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismuluia transmis ca in total Romania are 90 de partii, cele mai multefiind in judetele Brasov, Prahova, Maramures, Hunedoara, Suceava,Harghita si Cluj. Potrivi MDRT in Predeal sunt cinci partiiomologate de schi (Clabucet, Clabucet Varianta, Clabucet Sosire,Cocosul, Subteleferic), iar in Poiana Brasov sunt zece, iar laSinaia sunt noua partii.

"Toate partiile omologate se afla in evidenta MinisteruluiTurismului, care isi trimite o comisie pentru a lua in evidentafiecare partie. Date legate de lungimea partiilor se gasesc laacestia", a declarat Ion Soare, responsabilul departamentului detransport pe cablu al companiei Ana Teleferic, detinuta de GeorgheCopos.

Cea mai lunga partie din Poiana Brasov este Drumul Rosu, cuaproape 4,6 kilometri lungime, potrivit datelor Ana Teleferic.

Spre comparatie, o singura statiune de schi din Franta sauAustria are peste 150 de kilometri de partie. De exemplu, instatiunea Risoul din Franta sunt 180 de kilometri de partii sifunctioneaza 116 tunuri de zapada si 50 de aparate de instalatii detransport pe cablu. Un alt domeniu schiabil din Franta, Les 3Valles, insumeaza 600 de kilometri de partii.

Mai mult, landul Salzburg din Austria are 22 de regiuni de schicu 1.700 kilometri de partii.

150 de kilometri in Romania. 1.700 de kilometri inlandul Salzburg din Austria

"Problema aceasta a lungimii partiilor nu este un impediment inpromovarea schiului din Romania. Important este ca publicul dinstrainatate sa stie ca poate beneficia de servicii competitive cucele din alte locatii europene", a spus George Copos, proprietarulgrupului Ana Holding.

Pornind de la informatiile furnizate de oficialii romani dinturism care spun ca exista 90 de partii omologate in Romania, darfolosind si datele operatorilor din sector si date disponibile pesite-urile statiunilor montane, in Romania sunt in prezent 140-150de kilometri de partie alpina, lungimea unei partii medii fiind decateva sute de metri.

Investitiile in acest domeniu continua, astfel ca anul acesta afost inaugurata partia de la Gura Humorului, ce are o lungime de1,5 kilometri si care a costat 10,5 milioane de euro, baniproveniti de la Uniunea Europeana.

Mai mult chiar, cel mai mare domeniu schiabil din Romania arurma sa fie dezvoltat in masivul Parang dupa o investitie de 70 demilioane de euro, dupa cum a anuntat anul trecut Elena Udrea, insain prezent acest proiect a trecut abia de faza studiilor defezabilitate.

Cati turisti straini vin in Romania la schi este o altaintrebare la care statisticile oficiale nu au raspuns. Anul trecut,numarul sosirilor turistilor straini in Romania la punctele defrontiera s-a ridicat la aproape 7,6 milioane de persoane, inscadere cu 14,5% fata de anul anterior, potrivit InstitutuluiNational de Statistica (INS). Mai mult, numarul turistilor strainicare s-au cazat in unitatile de primire turistica a fost de 1,2milioane de persoane, mai putin cu 13% fata de anul anterior, arataaceeasi sursa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO